Megszüntethető bénulás?

Egy még kivizsgálás alatt álló gyógyszer reménnyel töltheti el mindazokat, akik gerincvelő-sérülés miatt bénultak le

Kanadai kutatók szerint végre-valahára reménykedhetnek a gerincvelő-sérülés miatt bénultak. Dr. Michael Fehlings és munkatársai a torontói Western Kórházhoz tartozó Krembil Idegtudományi Központban egy új gyógyszerrel kísérleteznek, amely talán megszünteti az eddig véglegesnek hitt paralízist.

A gélszerű készítményt a sérülés után közvetlenül az érintett gerincvelőszakaszra juttatják, ezzel akadályozzák egy bizonyos, Rho jelzésű fehérje képződését, amely különben meggátolná az idegsejtek regenerálódását. Az optimális adagját kapott 48 páciens közül 31% a teljes bénultság után valamelyest visszanyerte a sérülés alatti terület érző- és mozgatóképességét.

A szert eddig csak a sérülést követő egy héten belül alkalmazva tesztelték. A következő lépésben régebbi sérülteknél is vizsgálni fogják a hatását, azután jöhetnek a klinikai vizsgálatok.

– A gyógyászatban ez az első ilyen jellegű hatóanyag – mondja dr. Charles Tator, a Torontói Egyetem idegsebész professzora. – További munkára van szükség ezzel az ígéretes szerrel.

Vote it up
252
Tetszett?Szavazzon rá!