Meleg málnás-vaníliás gyümölcsrizs

Ennek az édes, krémes állagú gyümölcsrizsnek az elfogyasztásával értékes tápanyagokhoz juttathatja szervezetét

Hasonló receptek

Hozzávalók
1 l félzsíros tej 1 citromhéjcsík 6 evőkanál mandulapehely 20 dkg friss málna 1 rúd vanília kettéhasítva 14 dkg rizs 3 evőkanál porcukor vagy barna cukor 6 evőkanál tejszín vaníliarudak a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés
1. Öntsük a tejet egy vastag fenekű lábasba, és tegyük bele a rúd vaníliát. Állandó keverés mellett szórjuk bele a rizst. Közepes hőfokon állandóan keverve forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, hogy a keverék csendesen főjön tovább.

2. Tegyük bele a citromhéjat és a cukrot. Gyakori kevergetés mellett főzzük 15-18 percig. Akkor van kész, amikor a rizs már megpuhult, a leve pedig sűrű, krémes állagú.

3. Közben dobjuk a mandulát egy kis teflonserpenyőbe, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett enyhén pirítsuk meg.

4. Amikor a rizs megfőtt, távolítsuk el belőle a vaníliát és a citromhéjat. Keverjük hozzá a málna felét, ettől a tejberizs szép rózsaszínűre színeződik. Vegyük le a tűzhelyről, és lefedve hagyjuk puhulni még néhány percig.

5. Tegyük 6 előmelegített tálkába, és csorgassunk mindegyik adagra 1-1 evőkanálnyi tejszínt. Szórjuk a tetejére a mandulát, és tegyük rá a megmaradt gyümölcsszemeket. Díszítsük tetszés szerint vaníliarudakkal, és tálaljuk azonnal, mivel állás közben besűrűsödik.

Tippek
Ezt az édes fogást quinoával is elkészíthetjük. Öblítsünk le 12 dkg quinoát, majd gyakori keverés mellett serpenyőben pörköljük zsír nélkül kb. 4 percig. Sötét aranybarna színűre változik, miközben erősen pattog. Szórjuk a quinoát a forró tejbe (hagyjuk el a vaníliát), és állandóan keverve forraljuk fel, majd állítsuk alacsonyabbra a hőfokot, hogy a keverék csak csendesen forrjon. Fedjük le, és főzzük 10 percig. A mandulapehely helyett használjunk 5 dkg őrölt mandulát, amelyet a quinoához keverünk. Főzzük még 20 percig, hogy a tej nagy részét magába szívja, s időnként keverjük meg. Tegyünk bele 1 evőkanál világos mézet és adjuk hozzá a fele málnát, vagy tálaljuk az összes málnát a tetejére halmozva.
 

Íme, pár további málnás recept!

Vote it up
223
Tetszett?Szavazzon rá!