Melegkiütés? Itt a megoldás!

Nemcsak a babák bőre szenvedi meg a nagy meleget. A hűtésen túl számos dolgot tehet ez ellen

Jeges pakolást a bőrre
Ha sikerül csökkenteni a bőr hőmérsékletén, azzal enyhíthet a duzzanaton és a viszketésen is. Legjobb egy jó hideg fürdő, de ha erre nincs ideje, elég, ha 10 percig jégtömlőt vagy hideg borogatást nyom a kiütéses bőrfelületre – ezt 4-6 óránként ismételje is meg.

Varázsporok
Fürdés előtt adjon pár evőkanál szódabikarbónát a kád vízhez – enyhülni fog a viszketés, és a kiütések is gyógyulni fognak, miközben ellazul. Szódabikarbónát vagy kukoricalisztet közvetlenül a kiütésekre is szórhat, hogy megkössék a nedvességet és a verejtéket. Utóbbi praktikát néhány óránként ismételje meg, de előtte mindig mossa, majd szárítsa is meg a kiütéses bőrfelületet.

Kenegetés, kényeztetés
Napi akár két-három alkalommal is kenje be az érintett bőrfelületet aloe vera zselével vagy kalaminkenőccsel, hogy azok enyhítsék a viszketést és segítsék a bőr gyógyulását. Kenegetés előtt ne felejtse el mindig megmosni és meg is szárítani bőrét!

Ki kell menni a levegőre!
Ha nemcsak kiütések, hanem hólyagok is megjelennek a bőrén, fontos, hogy semmi esetre se takarja be, hanem épp ellenkezőleg: menjen ki a szabadba! Ha friss levegő éri a bőrt, az felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. (Ne feledkezzen el a fényvédelemről sem! A hólyagot nehogy kiszúrja!)

A legjobb védekezés a támadás
Inkább eleve zárja ki a melegkiütés lehetőségét! Ennek érdekében a következőket teheti:

1. Különösen forró és száraz idő esetén próbálja meg minimálisra korlátozni a fizikai aktivitást, és igyekezzen folyamatosan hűteni magát, például rendszeres hideg zuhanyokkal.

2. Hordjon lehetőleg laza pamutruhákat, hogy szárazon tartsa a bőrét; a szűk poliészter és nejlonruhákat tegye félre.

3. Az átlagosnál is jobban figyeljen az esszenciális zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztására – ezek a zsírok segítik a szervezetet abban, hogy a gyulladásokat minél gyorsabban leküzdje, így védettebbé teszik azt a kiütések ellen is.

Vote it up
266
Tetszett?Szavazzon rá!