Mennyi alkohol a túl sok?

Legfeljebb mennyit fogyaszthat az ember biztonságosan? Nagyon eltérnek az egyes országok irányelvei

Kapcsolódó cikkek

Sok cseh honfitársához hasonlóan a 38 éves Lukáš Berný is szívesen jár el a barátaival sörözés közben beszélgetni. A cseh kocsmák történetéről már több könyvet is író Berný rámutat, hogy a csehek általában sok sört isznak.

– A cseh sörök, különösen a Pilsner Urquell, világhírűek. Nem iszom mindennap – teszi hozzá –, szerintem hetente csak háromszor. Egy alkalommal általában öt-hat sört iszom, vagyis nagyjából annyit, mint a barátaim.

Félliteres korsókról van szó. Mivel fél liter 4 százalékos sörben 16 g tiszta alkohol van, Berný és a barátai minden egyes alkalommal 80–96 g alkoholt fogyasztanak el. A cseh Országos Közegészségügyi Intézet ugyanakkor a férfiaknak naponta kevesebb mint 24 g, a nőknek kevesebb mint 16 g alkohol bevitelét javasolja.

A közegészségügyi hatóságok egyre inkább odafigyelnek az italozási szokásokra és az alkohol ártalmas hatásaira. Az Eurobarometer egy 2010-es felmérése szerint a világon az EU-ban a legmagasabb az alkoholfogyasztás, és az alkohollal összefüggő betegségek évi 125 milliárd euróba kerülnek.

Az Egészségügyi Világszervezet komor képet fest az alkohol emberi egészségre gyakorolt hatásairól: a világon évente 3,3 millióan halnak meg közvetlenül az alkoholfogyasztás miatt, és az alkohol több mint 200 betegség és rendellenes állapot kialakulásában játszik szerepet. A WHO szerint ok-okozati összefüggés van az alkoholfogyasztás és több mentális betegség és viselkedési zavar között is.

A lakosság egészségének és biztonságának javítása érdekében a világ több mint 40 országának hatóságai adtak már ki irányelveket. A hatóságok abban általában egyetérteni látszanak, hogy a „túl sok” ivás káros lehet, abban viszont a jelek szerint eltér a véleményük, hogy mennyi a „túl sok”. Az országos biztonsági útmutatások között jelentős különbségek vannak: Hollandiában például napi legfeljebb 10 gramm alkoholt ajánlanak, míg Dániában egy alkalommal legfeljebb 60 grammot.

Több oka is van az egyetértés hiányának. Dr. Larry Altshuler belgyógyász, az oklahomai Tulsa Rákkezelési Központjának igazgatója szerint bár minden ajánlás kutatásokon alapul, „népcsoportonként, rasszonként és nemenként is vannak különbségek az alkoholra való reagálásban”. Ráadásul a kutatók nem is ugyanazokat a modelleket és szempontokat használják, teszi hozzá.

– Mintha az almát a körtével hasonlítanánk össze. Hogyan mérjük az alkoholbevitelt? Egységekben, italokban, palackokban, dobozokban? Mekkora az alkoholtartalom? Kicsi vagy nagy? Míg fél liter 4 százalékos sörben 16 gramm alkohol van, az 5 százalékos sörben már 20 g. Van különbség az átlagos napi fogyasztás és az alkalmi nagyivás között is.

– Egy-egy nagy berúgás jobban árt a májnak – magyarázza Altshuler. – Azzal inkább túlterheli a szerveit.

Constance Scharff addiktológus tudományos főmunkatárs, a kaliforniai Cliffside Malibu Kezelési Központ igazgatója azt mondja, az egyes országok biztonságos alkoholfogyasztásra vonatkozó eltérő nézetei „nagyrészt kulturális” eredetűek.

– Egyértelműen bizonyítható azonban, hogy minél többet iszunk, s ez a mennyiségre és az alkoholtartalomra egyaránt igaz, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki később az alkohollal összefüggő problémák.

Az Egyesült Királyságban tavaly januárban csökkentették az ajánlást napi mindössze 16 grammra, férfiaknál és nőknél egyaránt. A holland Egészségügyi Tanács pedig ma már az alkoholtól való teljes tartózkodást javasolja, illetve azt, hogy ne igyunk napi egy adag italnál többet (a WHO meghatározása szerint egy adag ital 10 g alkoholt tartalmaz).

Noha számos vizsgálat szerint napi egy pohár bor jót tehet, a szakértők többsége már egyetért abban, hogy az alkoholfogyasztás legbiztonságosabb mértéke a nulla. Ahogy Scharff fogalmaz: – Nem létezik olyan alkoholmennyiség, ami jót tenne az egészségnek. A kérdés inkább az, mennyi árt bizonyosan.

Dr. Harold Urschel író, a kábítószer- és alkoholrehabilitációval foglalkozó dallasi Enterhealth vezető orvosstratégája úgy véli: – Az alkohol valódi idegméreg és szívméreg. Tönkreteszi az immunrendszert, növeli a rákos megbetegedések kockázatát, és károsítja a hasnyálmirigyet. – Emellett, ha mindennap iszunk: – Tolerancia fog kialakulni, és egyre többet kell innunk ugyanannak a pszichés hatásnak az eléréséért.

Urschel helyesli a hollandiai absztinencia-ajánlást, de mint mondja, tisztában van annak „életszerűtlenségével”. Különféle tényezők – kultúra, társasági nyomás, hirdetések, ízlés – miatt a legtöbb ember továbbra is fog alkoholt fogyasztani.

Az alkohol sok országban szerves része a társasági eseményeknek és az étkezésnek. Ha már „idegmérget akar inni”, mondja, akkor igyon a lehető legkevesebbet: – Hetente egyszer-kétszer és alkalmanként is csak egy-két adag italt, de inkább csak egyetlenegyet.

Bizonyos helyzeteket jobb elkerülni, magyarázza Altshuler. Ne igya le magát a részegségig! – És főleg ne igyon alkalmanként nagyon sokat!

Scharff még hozzáteszi: – Teljesen tartózkodnia kellene az alkoholfogyasztástól mindenkinek, aki használt már kábítószereket, akinek evészavara van, aki mentális betegséggel él, különösen ha depressziós, traumán esett át vagy neurotikus, illetve aki cukor-, máj- vagy vesebeteg – és ez még messze nem teljes lista.

Az ajánlások csak akkor érnek bármit is, ha az emberek megfogadják őket. Végül úgyis egyéni döntésről van szó. Lukáš Berný azt mondja, kizárt, hogy megfogadná a hazájában érvényes ajánlásokat. – Azt olvastam, hogy az alkohol hétféle rákot okozhat – jegyzi meg. – De azt is olvastam, hogy a világon szinte minden okozhat rákot, a citromtól egészen a katicabogárig.

Vote it up
186
Tetszett?Szavazzon rá!