Mennyire rossz...?

...például párolás helyett forralni? Vagy kihagyni a főtt tészta leöblítését? És a sütés után azonnal fogyasztani a húst? Eláruljuk!

Párolás helyett forralni?
Nagyon rossz. Pároláskor kis buboréknyalábok keletkeznek, és néhány gőzpamacs (kb. 80 °C). Forraláskor állandóan gőz képződik, nagy buborékokkal, amelyek gyorsan felemelkednek a felszínre (100 °C). A forralás tönkreteszi, kiszárítja a fehérjét a húsban. A színes zöldségek, mint a zöldbab, viszont kifakulhatnak a párolás során, ezért jobb forralni, majd hideg vízzel leöblíteni.

Nem előmelegített sütőben sütni?
Valamelyest rossz. A sütő lassú bemelegedése növelheti az étel okozta betegségek kockázatát, főleg ha az ételt egy ideig már szobahőmérsékleten tároltuk. Ha az étel a 4 °C és 60 °C közötti „veszélyzónában” van, a baktériumok gyorsan szaporodnak.

A penészes részt eltávolítva elfogyasztani az ételt?
Attól függ. A kemény sajtokba, például a cheddarbe és az ementáliba általában nem hatol be mélyen a penész, tehát elég, ha kb. 2-3 centit levág belőlük. Ugyanez érvényes a kemény zöldségekre, mint a kaliforniai paprika és a sárgarépa. Dobja ki viszont a nagy nedvességtartalmú, penészesnek látszó ételeket, mint a joghurt, lágy sajtok, főtt ételmaradékok és a kenyér. A porózus ételek nagyobb valószínűséggel fertőzöttek a felszín alatt.

Hideg tojással sütni?
Valamelyest rossz. Sok recept javasolja, hogy szoba-hőmérsékletű tojással süssünk, mivel az azonos hőfokú hozzávalók keverednek a legjobban. Így lesz egyenletes a tészta, és jól felemelkedik, például a piskótához. Az olyan süteményekhez, kekszekhez, amelyek tömörebbek, ha hűtött tésztából sütjük, keverje össze szobahőmérsékleten a hozzávalókat, majd hűtse 30 percen át.

Kihagyni a főtt tészta leöblítését?
Egyáltalán nem rossz. Sőt! Az öblítéssel lemossuk az ízt és a természetes keményítőt, ami hozzájárul, hogy a finom szósz jól tapadjon a tésztára. (Ezért ajánlja néhány recept, hogy a főzővizet használjuk fel a szószhoz.) A búza- vagy durumliszttésztát tehát elég csak leszűrni, de például a kukoricalisztből készült, ragacsosra fövő tésztát célszerű hideg vízzel lemosni.

Újra lefagyasztani a kiolvasztott ételt?
Valamelyest rossz. Ha hűtőszekrényben olvasztja ki az ételt (4 °C alatt), vissza lehet tenni a mélyhűtőbe, azonban az íze rosszabb lesz. Kiolvasztáskor felengednek a fagyott vízmolekulák, ez kiszáradáshoz, íz- és állagváltozáshoz vezet. Az étel másodszori kiolvasztása fokozza ezeket a hatásokat.

Sütés után azonnal fogyasztani a húst?
Tényleg rossz. Ha ugyanis öt-tíz percig állni hagyja az elkészített húst, a sütéskor a belsejébe koncentrálódott ízletes levek szétoszlanak az egész hússzeletben.

A turmixgépet és a robotgépet a másik helyett használni?
Valamelyest rossz. A folyékony ételek hozzávalóit, mint a salátaöntet vagy a krémleves, a turmixgép hatékonyan összekeveri. Konyhai robotgépben ezek darabosak maradhatnak, főleg, ha folyadék vonja be a pengét. A szilárdabb dolgokat viszont, mint a zöldségek és magvak, inkább konyhai robotgépbe, aprítógépbe tegye. A turmixgép kis pengéje általában légbuborékokat hoz létre, amelyek megnehezítik a szilárd alapanyagok keveredését.

Vote it up
318
Tetszett?Szavazzon rá!