Mennyit mutatott a mérleg?

Sokan meglepődtek, amikor a magazin szerkesztői szembesítették őket a testsúlyukkal

A Reader’s Digest felméréséhez kapcsolódva a magazin szerkesztői 25 országban tették próbára az emberek türelmét, kiderítendő, tisztában vannak-e a saját testsúlyukkal, illetve milyen gyakran méredzkednek. Mi, magyarok ismét valami különlegessel vetettük észre magunkat a nemzetközi mezőnyben.

Hajlandó elárulni, hány kilót nyom, azután bizonyítani? Huszonöt országban – Argentínától Horvátországon át Thaiföldig – több százan pontosan ezt tették, amikor tavaly novemberben megkérdezték őket a Reader’s Digest szerkesztői. Videokamerával és fürdőszobamérleggel ellátva Párizsban, Sanghajban, Stockholmban, Moszkvában, New Yorkban és húsz más nagyvárosban 481 embert állítottak meg ezzel a merész kérdéssel: – Ön hány kiló?

Ezután arra kérték őket, hogy lépjenek a mérlegre.

Bár felmérésünk távolról sem tudományos igényű, azért érdekes eredményeket hozott. Válaszadóink nagy hányadának sikerült egy-két kilós pontossággal megbecsülnie a testsúlyát. Sőt Argentínában, Tajvanon és Thaiföldön szinte az összes megkérdezett legfeljebb egy kilót tévedett.

Nem meglepő, hogy tajvani válaszadóink 100 százaléka mondta azt, tart otthon mérleget – őket a finnek (89 százalék) és a németek (86 százalék) követik. Úgy tűnik, a tajvaniakat rögeszmésen foglalkoztatja a testsúlyuk; a megkérdezettek több mint egyharmada azt mondta, hogy naponta méredzkedik.

A magyarok nem érnek rá a mérleggel pepecselni; a megkérdezettek 59 százaléka mondta, hogy „soha” nem méri a súlyát, és csak a felüknek van mérlege.

A brit válaszadóinknak pedig csak 20 százaléka vallotta magát mérlegtulajdonosnak. A britek ugyanakkor azok, akik a leginkább húzódoztak a részvételtől – a megszólított 90 londoni közül 80-an zárkóztak el tőle. A nők zöme elutasított bennünket, sőt néhányan akkor gondolták meg magukat, amikor előkerült a mérleg.

Ezzel szemben Rióban, a híres ipanemai tengerparton senki sem tagadta meg sem az interjút, sem azt, hogy a mérlegre lépjen. Az egyik brazil, aki alábecsülte a súlyát, rögtön behúzta a hasát, miután közöltük vele az eredményt. A legtöbben azonban büszkélkedtek formás, jó erőben lévő, napbarnított testükkel.

– Sokat törődünk a fizikumunkkal, és nem ijedünk meg a mérlegtől – magyarázza brazil kiadásunk szerkesztője, Sérgio Charlab.

A New York-iak, akiket a manhattani központi vasúti pályaudvaron kérdeztünk meg, habozás nélkül a mérlegre léptek. Egyesek azonban New York-i jellegzetességként ingerültek voltak.

– Rossz a mérlege! Biztosan rossz! – hajtogatta Kathryn MacDonaldnek, a Reader’s Digest riporterének egy asszony, aki két kilóval becsülte alá a súlyát.

Azt is megkérdeztük, hogy az emberek „túl soványnak”, „normálisnak” vagy „túlsúlyosnak” tartják magukat. Spanyolországban tartották magukat a legkevesebben túlsúlyosnak (15 százalék), utánuk Ausztrália és Finnország következett (20, illetve 27 százalékkal).

Indiában többen mondták magukat túlsúlyosnak (60 százalék), mint bárhol máshol, utánuk Mexikó (52 százalék), Thaiföld, Horvátország és Kanada (50-50 százalék) következett. Kedvenc válaszunkat egy angol férfitól kaptuk, aki pillanatnyi fontolgatás után így felelt: – A fentiek közül egyik sem. Én szexi súlyú vagyok!

Vote it up
331
Tetszett?Szavazzon rá!