Mert minden család megérdemli a nyaralást

A „Nyaralj nálunk ingyen!” mozgalmat elindító Margit és Attila egy kempingben várja a rászorulókat

Kapcsolódó cikkek

„Kedves ismerőseink! Párommal úgy döntöttünk, hogy idén nyáron vendégül látunk néhány rászoruló családot 4-5 napra, Sümeg melletti kis faházunkban. (Természetesen nem egyszerre, hanem egymás után jöhetnek a családok.) A segítségeteket kérjük abban, hogy valóban rászorulók legyenek a vendégeink. Ha ismertek a környezetetekben olyan családokat, ahol 1-2 vagy 3 gyermek van (akár mindkét, akár csak egyik szülő neveli őket), és anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy elmenjenek nyaralni, akkor jelezzétek felénk ... Az ideutazásban sajnos nem tudunk segíteni, de szükség esetén keresünk ehhez is támogatókat. Ételről, italról és jó hangulatról mi gondoskodunk …”

Tavaly április 22-én tette közzé ezt a felhívást Erdélyi Margit a Facebookon, s nem is sejtette, milyen lavinát indít el. Rengetegen reagáltak a bejegyzésre, valósággal felbolydult az internet – akárcsak az ő és társa, Major Attila élete.

– Mindketten Ausztriában dolgoztunk szállodákban már évek óta, tavasszal azonban kiderült, hogy 2015-ben nem lesz munkánk. Valamilyen hasznos elfoglaltságot szerettem volna magunknak, olyat, amivel örömöt szerzünk másoknak. Először arra gondoltunk, hogy csak gyerekeket nyaraltatnánk, de hamar rájöttünk, hogy ez nem jó, hiszen éppen az volna a fontos, hogy közös élményekhez jusson egy-egy család – avat be az ötlet születésébe Margit. – Bár a Sümegcsehiben álló kis faházunk korántsem egy palota, úgy gondoltuk, a családoknak néhány napos nyaralásra a nappali biztosan megfelel majd.

A közösségi oldalra kiírt felhívás sokkal több embert mozgatott meg, mint Margiték képzelték. Ezrek osztották meg, szóltak hozzá, sőt a dicsérő, gratuláló bejegyzések mellett mind többen ajánlották fel a segítségüket. Néhány óra, nap alatt sokfős mozgalom lett az ötletből.

– Csaknem négyszáz család jelentkezett, ami nagyságrendileg több volt, mint amennyire számítottunk. Szerencsére megjelentek a segítők is. Volt, aki élelmiszert ajánlott fel, mások a családok szállításában vállaltak feladatot. Én pedig több mint 1300 e-mailt írtam panzióknak, kempingeknek, kisebb szállodáknak, hogy a jelentkezők közül minél többet sikerüljön elhelyezni. Ekkor kerültünk kapcsolatba a kustánszegi Göcsej kempinggel is, amely ingyen sátorhelyeket bocsátott a rendelkezésünkre. Ide érkezett az első nyaraló család június 15-én – folytatja Margit.

Hamar kiderült, hogy vállalásuk, a rászoruló családok nyaraltatása bizony roppant nehéz feladat. Tavaly emberfeletti munkával 220 családnak, összesen 1037 embernek sikerült helyet szerezniük és ezzel, ha csak egy hétre is, de kiszakítani őket megszokott közegükből.

Közülük tizenegy család nyaralt Margitéknál, és a környezetváltozás nemegyszer csodát tett velük. Egy sokízületi gyulladás miatt szinte csak feküdni képes kisfiú néhány tétova lépést már meg tudott tenni az egyhetes nyaralás végére Margiték nappalijában. Egy kislány, aki korábban mindig csak a kezét használva evett testvérei társaságában, ott kezdett el evőeszközöket használni. Volt olyan mélyen depressziós édesanya, aki a nyaralás alatt kezdett el feloldódni, s láthatóan sikerült ledobnia a válláról az otthonról hozott gondjait. Persze egy hét nem változtatja meg gyökeresen senkinek a sorsát, azonban szükséges ahhoz, hogy az egész éves monoton, gyakran lehangoló életvitelt megtörje.

Sok a rászoruló család, de sokan vannak azok is, akik segítenek

Már tavaly nyár közepén kiderült, hogy a folytatáshoz törvényesíteni kell a kezdeményezést, és hivatalos keretbe terelt szervezéssel eredményesebben is lehet működtetni. Fontos volt, hogy folyamatosan tudjanak férőhelyeket kínálni, hiszen bár jöttek felajánlások, ezt hosszú távon nem lehet a szerencsére bízni. Ezért Margiték eladó kempingek után néztek, végül a kustánszeginél kötöttek ki. Októberben vásárolták meg, novemberben pedig tíz alapító létrehozta a Nyaralj Nálunk Ingyen Egyesületet.

– Erre az évre változtattunk a nyaralás keretein – teszi hozzá Margit. – Igyekszünk a felelősség, előre tervezés képességét is erősíteni a családokban, ezért a jelentkezőknek havi ezer forint programdíjat kell fizetniük, amely az egyesület működtetéséhez szükséges. Ez alig több, mint egy doboz cigaretta ára. Így azonban tudjuk, kikre számíthatunk, kiknek kell helyet keresni. S reméljük, ezzel sikerül kirekeszteni a potyázókat, szerencsevadászokat is, hiszen tavaly sajnos volt olyan család, amely sokmilliós terepjáróval érkezett az ingyennyaralásra. Nemcsak az volt a baj, hogy minket átvertek, hanem hogy olyanok elől vették el a helyet, akik valóban rászorultak volna.

Már tavaly ősszel, a megvásárlás után nekikezdtek a Göcsej völgye kemping felújításának, amely az egyesület bázisa lett. Rendbe hozták a faházakat, amelyekben elsősorban fizető vendégek szállnak meg, akik „kitermelik” az ingyen nyaralók rezsiköltségét. A rászoruló családok telepített, berendezett sátrakban nyaralnak, de a kisbabával, sérült gyermekkel érkezők faházat kapnak.

– Persze a nyaraltatás nem sikerülhetne a támogatóink nélkül – mondja Margit. – Több külföldi szervezet is pénzadományt ajánlott fel, így a Magyar Katolikus Misszió Kaliforniából és a Viktória Magyar Tanács Ausztráliából. Érkezett támogatás Kanadából és Svájcból is. Hazai cégek ajánlottak fel vegyi árut és festéket a bungalók és a kültéri játékok felújításához. Egy sütőipari cég kenyeret, tejet, túrót, tejfölt adott tavaly és ad idén is. Nem beszélve a magánemberek önzetlen segítségéről, akik a fuvarozásból, bevásárlásból vették ki a részüket. Így nemcsak azt látjuk, hogy mennyi szerencsétlen sorsú család él az országban, de azt is, hogy milyen sokan igyekeznek segíteni rajtuk.

A tervek szerint idén körülbelül a tavalyihoz hasonló számú család nyaralásáról gondoskodhat az egyesület. Sokkal többre nem is futná Margit és Attila erejéből, hiszen anyagiak híján nincs alkalmazottjuk a kempingben. De így is közelebb kerülnek a kitűzött célhoz, hogy – legalábbis elvileg – minden gyermeknek megadhassák a lehetőséget a nyaralásra Magyarországon.
 

További információ a weboldalon: nyaraljnalunkingyen.hu.

Vote it up
196
Tetszett?Szavazzon rá!