Miért alszanak a finn kisbabák dobozban?

Kismamák egész generációi kapcsolódnak össze e praktikus, sok esetben életmentő ajándék révén

Kapcsolódó cikkek

A várandós szülőknek Finnországban nemcsak a kisbabájuk jelenti az „örömcsomag”-ot. 1938 óta minden újdonsült édesanya és édesapa az államtól egy kartondobozt kap, melyet egyébként gyakran a kisded első bölcsőjének, vagy ágyának is használnak. Ez a doboz nem üresen érkezik: tele van sok-sok hasznos dologgal, mint amilyen a kisméretű matrac, takarók, gyermekruha, kiskabát, babaápoló szerek és sok minden más.

A finn kormány állítja össze és küldi ki a dobozokat, mondván, hogy ez az ajándék elősegíti és ösztönzi a megfelelő szülői gondozás elsajátítását. Egyben deklarált célja, hogy minden gyermeknek egyenlő esélyeket biztosítson már a kezdetektől.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy ez a gyermekvállalási kezdőcsomag hozzájárult ahhoz, hogy a gyermekhalandóság Finnországon világviszonylatban is nagyon alacsonya a világon az egyik .

Mielőtt ez a hagyomány elkezdődött, sok finn kisbaba még a szülői ágyban aludt. Ekkor 1000 csöppségből az első életévben 65 gyermek meghalt. Amióta a kartondobozokat elkezdték kiküldeni – és meghonosodott annak szokása, hogy az újszülöttek külön alszanak a szüleiktől, Finnországban a gyermekhalandósági arány 1 éves kor alatt átlagosan 3,4 ezrelék.

Az évek során a doboz tartalma gyakran tükrözte a történelmi és társadalmi tendenciákat. 1957-ig a készlet szövetet is tartalmazott, amivel a kismamák meg tudták foltozni a kicsik öltözékét. A hatvanas években már megjelentek a stretch jellegű anyagok, az eldobható pelenkák pedig 1969-ben debütáltak.

Ahogy a nők az 1970-es évektől kezdve egyre többen csináltak karriert, a babakelengyében könnyen tisztítható stretch-pamut ruhák váltak a jellemzővé. 2006-ban újra megjelentek a szövetpelenkák, méghozzá környezetvédelmi célzattal, a cumisüvegek pedig eltűntek a dobozokból az egészségesebbnek ítélt szoptatás ösztönzése végett.

– Könnyű megállapítani, hogy melyik gyerek mikor született, mert minden évben változik egy kicsit a doboz tartalma – mondja Titta Vayrynen 35 éves kétgyermekes édesanya. – Kedves dolog összehasonlítani a ruhákat, és ebből rájönni, hogy ez vagy az a gyerek ugyanabban az évben született, mint az enyém!
 

Kíváncsi, miért sikeresek a finn iskolák? Kattintson!

Vote it up
352
Tetszett?Szavazzon rá!