Miért csípnek a szúnyogok?

Magukat a vérszívókat kérdeztük meg: kit szeretnek inkább csípni, mi vonzza őket, és mivel üldözhetők el

Nyugodtan fújja ki magát
Azt gondolná, hogy a vérszagra gyűlünk, pedig valójában a kilélegzett szén-dioxid az, ami beindítja bennünk a vadászösztönt. Minél intenzívebben lélegzik egy ember, annál inkább vonzó prédának tűnik – számíthat ránk futás után!

Azok a fránya szúnyogok?!
Ne általánosítson – csak a nőstények csípnek! Akármennyire is zavarba ejtő, be kell ismernünk: a hím szúnyogok nem emberi vérrel táplálkoznak, ehelyett növényi nektárokból nyerik ki a kellő tápanyagot. A nőstény szúnyogok azok, amelyek a sok bosszúságot okozzák – a peték fejlődéséhez van szükség egy fehérjére, amely az emberi vérben található. Egy kiadós lakoma után akár 400 petét is képesek vagyunk rakni!

Szereti a sört?
Remek, mi pedig megérezzük, ha sört ivott. Ne reménykedjen, ez nem jó hír – ha sört iszik, a bőre épp olyan jeleket fog adni, amelyek odavonzzanak minket.

Fúj, de büdös a lába!
Fúj?! Dehogy! A lábfejet még a legbüdösebb sajtoknál is vonzóbbnak találjuk, persze erről sem mi végeztünk kutatást, hanem emberi tudósok. Azért eláruljuk, hogy a kedvenc emberi testrészünk a kézfej.

A kör közepén állók
Az emberek szeretnek összegyűlni, és együtt jó sok szén-dioxidot kilehelni – ilyenkor persze azonnal megjelenünk. Egy csapat embert könnyű messziről kiszúrni, de megszúrni inkább a kör szélén állókat könnyebb. Nem elég, hogy valaki magányosan álldogál, mert kiszorult a társaságból, még a szúnyogok is összecsipkedik – azt hihetné, hogy a sors iróniája, pedig csak biológia.

Nincs is randább, mint egy karbantartott kert
A túlburjánzó természetet szeretjük, minél sötétebb és párásabb, annál jobb! Ha rendszeresen nyírja a füvet, ha tisztán tartja a medencét, ha visszavágja a bokrokat, akkor a mi szemünkben tönkretette a kertet! Legalább néhány pocsolyányi állóvizet hagyjon meg, hogy a petéinket lerakhassuk valahova!

A hatóanyag nélküli szúnyogriasztókat ajánljuk!
Sajnos léteznek olyan szúnyogriasztók is, amelyeknek a hatóanyagtartalma, ahogy a neve is mondja, tényleg hatásos – ilyen anyag a DEET vagy a picaridin. Ezek blokkolják egyes szaglóreceptorainkat, amelynek eredményeképp egyszerűen nem fogjuk tudni megtalálni a zsákmányunkat. A citromos eukaliptuszért sem rajongunk kifejezetten, ahogy az IR3535 nevű vegyület is alkalmas távoltartásunkra.

Szúnyogcsapda? Sok sikert!
Ismeri azokat a szúnyogcsapdákat, amelyek szén-dioxid kibocsátásával csalogatnak magukhoz minket, hogy aztán állítólag foglyul ejtsenek? Nos, működnek, de ez önnek is rossz hír: olyan jól működnek, hogy elég hamar meg is telnek, belőlünk viszont egyre többet fognak odavonzani a kertbe! Hasonlóképp az UV-izzós csapda sem a világvége számunkra, főleg, hogy az közel sem csak a szúnyogokat vonzza.

Áldott állapot
Tudta, hogy a várandós nők több szén-dioxidot lélegeznek ki, sőt a hasuk is melegebb a nem terhes nőkénél? Mi ezért hívjuk ezt az időszakot áldott állapotnak.

A nyárvégi csípésekért külön elnézést kérünk
Nem direkt terjesztjük a nyugat-nílusi lázt: véletlen egybeesés, hogy azután csípünk meg valakit, hogy előtte a betegséget hordozó madarat is megcsíptük. Erre leginkább a nyár végén van esély, ilyenkor érdemes még jobban vigyáznia.

Vote it up
252
Tetszett?Szavazzon rá!