Miért fáj a melle?

Az emlőt érintő betegségek gyakran fájdalommal járnak. De jó ha tudja: kilenc más oka is lehet a fájdalomnak, nem csak az emlőrák

Allergiás a testápolójára
Nem egy testápoló azt ígéri, hogy bőre sima és hidratált lesz, de sokszor épp az ellenkezője történik, bőre kipirul, begyullad, repedezik és fáj, állítja dr. Diana Ramos nőgyógyász. Több kozmetikai termék is tartalmaz olyan összetevőt, amely arra hajlamosaknál allergiás reakciót válthat ki – igen, a mellén is, ha oda kente –, és ezek gyakran duzzadást, fájdalmat okoznak. Allergének lehetnek még a mosószerekben, hajápolási termékekben (amelyek öblítéskor lecsurognak), szépítőszerekben és a napvédőkben. – Ha ezek közül nemrég újat választott és érzékeny lett a melle, lehet, hogy a kettő összefügg – mondja a nőgyógyász. – Szüneteltesse a szer használatát, hogy kiderüljön, megszűnik-e a fájdalom. Itt további hasznos információkat olvashat a mellről.

Gratulálunk! Ön várandós!
Az érzékeny, duzzadt emlő sokszor a terhesség első jele, mondja dr. Ramos. Gratulálunk! Amúgy a hormonjait okolja: a terhesség első szakaszában a melle gyorsabban nő, mint a magzat. Ahogy az ösztrogén szintje emelkedik, úgy tágulnak a tejcsatornák, amitől a mell érzékenyebb lesz, magyarázza a nőgyógyász.

Nincs kibékülve a melltartójával
A Women’s Wear Daily divatmagazin 10 ezer fős felmérése szerint a nők 64 százaléka rossz méretű melltartót visel, ez komolyabb problémákat okozhat, mint az előnytelen körvonal. A rossz méret, a szúrós, dörzsölő anyagok mind fájdalmat okozhatnak, állítja dr. Ramos. Megéri a vásárlásra kicsivel több időt fordítani, hogy aztán ne kelljen napi 12 órát szenvedni egy mellsatuban.

Túlzásba vitte az edzést
A testedzés gyógyír minden bajra... kivéve, amikor bajt okoz. Ha túl sok fekvőtámaszt végez, vagy csak rossz méretű melltartóban fut, fájdalmat érezhet a mellkasában, ami átsugárzik a keblére. – Az izmok közvetlenül az emlőszövetek alatt húzódnak, ezért nehéz megkülönböztetni a mellizom fájdalmát a mellétől – állítja dr. Ramos. Honnan veheti biztosra, hogy csak izomláza volt? A fájdalom egy-két nap alatt megszűnik. A testedzés még ilyen kellemetlenségeket okozhat.

Gyulladás
Az eltömődött tejcsatornák, a szőrbenövés (igen, a bimbó körüli szőr teljesen normális), a verejtékmirigyek elzáródása és a bakteriális fertőzések gyulladást okozhatnak a mellben, mondja dr. Ramos. Ilyenkor a mell kipirosodik, megduzzad, fáj, illetve genny, vér vagy zöld, piros vagy barna váladék szivároghat belőle. A beteg belázasodhat és levert lehet. Ha arra gyanakszik, hogy emlőgyulladása van, mielőbb menjen orvoshoz, aki megállapítja az okot és a megfelelő kezelést.

Fogamzásgátlás
– A hormonháztartást megváltoztató gyógyszerek okozhatnak emlőfájdalmat – mondja dr. Ramos. Elsősorban az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló szereknek lehet ez a mellékhatásuk, de a meddőségi kezeléstől, a hormonterápiáktól és a pajzsmirigy gyógyszerektől is fájhat, megduzzadhat az emlő. Ezek a mellékhatások idővel elmúlnak, de ha mégsem, érdemes alternatív módszerekről kérdezni az orvost.

Havibaj
Pubertás, menstruáció, perimenopauza és menopauza: a gyermekkor után egy nő életének szinte minden szakasza jelentős változásokat hoz a hormonháztartásban, ezért általában mind emlőfájdalommal járhat. – A leggyakoribb a havi ciklushoz kapcsolódik, és teljesen normális – mondja dr. Ramos. A legegyszerűbben úgy állapíthatja meg, hogy az anyatermészetnek köszönhetők-e fájdalmai, hogy nyomon követi a ciklusát és feljegyzi a tünetek idejét, hátha összefüggést talál. Arról se feledkezzen meg, hogy a menstruációs, illetve a menopauzával kapcsolatos panaszokra leggyakrabban használt gyógyszerek – mint például az ösztrogén- és progeszteron-tartalmú készítmények – is emlőfájdalmat okozhatnak.

Szoptat
A mell sok mindenre jó – szexi, kitölti a pulcsit, tárolhatja a rúzst –, de alapvetően egy célt szolgál: a baba táplálását. És ennek tökéletesen megfelel. A terhesség alatt az emlő és benne a tejcsatornák megnőnek, hogy teljes ellátásban részesíthessenek egy emberi lényt. A növekedés fájdalommal jár, ami azután sem marad abba, hogy a baba megszületik és szopni kezd. A védőnőtől hasznos tanácsokat kaphat a megfelelő mellápolásról.

Mellkasi sérülés
Kevés nő éli úgy le az életét, hogy ne érné ütés vagy valamilyen sérülés a mellkasát. Okozza labda vagy a biztonsági öv balesetkor, netán a mellkast érintő műtét, minden ilyen jellegű hatás fájdalmat hagyhat maga után, magyarázza dr. Ramos. Szerencsére ez a fajta érzékenység hamar elmúlik, de ha mégse, menjen orvoshoz, hogy kizárhassák a hegesedést vagy a bordatörést.

Emlőrák
Ettől sok nő retteg, pedig nem véletlenül került a lista végére: ritkán ez az emlőfájdalom oka. Bár az emlőrák csúnya tüneteket produkálhat – különösen súlyosabb stádiumban - mint például csomók, szivárgás vagy a bimbó megváltozása, gyakran nincsenek egyértelmű jelei. – A rendelőmet emlőpanaszok miatt felkereső nők túlnyomó többsége nem rákos – mondja dr. Ramos. – Persze ettől még a félelem valós. – Nyugalma megőrzése és a biztonság kedvéért azt javasoljuk, beszélje át orvosával a kockázati tényezőket, rendszeresen járjon rákszűrésre, és ami a legfontosabb, figyeljen a testére. – Melle egészségéért azzal tehet a legtöbbet, ha odafigyel a testében bekövetkező változásokra – mondja a nőgyógyász. – Ha valami különöset tapasztal, keresse fel az orvosát.

Vote it up
158
Tetszett?Szavazzon rá!