Miért fontos, hogy ismerje a vércsoportját?

Számos vizsgálat szerint a különböző vércsoportú embereknél eltérő több betegség kockázata

Bár egyik kutatás sem állapít meg ok-okozati összefüggést (nem állítják, hogy X vércsoport Y betegséget okoz), és a vércsoportok szerinti kockázatok csekély mértékben különböznek, mindenképpen érdemes tudnia az alábbiakat.

Vérrög (trombózis): fokozott kockázat az AB-s, A-s és B-s vércsoportnál
Dán tudósok azt kutatták, van-e összefüggés a vércsoportok és az alsó végtagban bekövetkező mélyvénás trombózis iránti hajlam között. (A trombózis különösen azért veszélyes, mert az elsodródott vérrögök a tüdőbe jutva halált is okozhatnak).Több mint 30 éven át vizsgálták 66 ezer ember adatait, és megállapították, hogy az AB-s, B-s vagy A-s vércsoportúaknál 40%-kal nagyobb a trombózis esélye, mint a 0-s vércsoportúaknál.

Azt is megvizsgálták, hogy a trombózis ismert kockázati tényezőihez viszonyítva mekkora a vércsoport hatása. Kiderült, hogy a trombózisért 20%-ban az AB-s vércsoport, 11%-ban genetikai mutációk, 16%-ban az elhízás és 6%-ban a dohányzás a felelős.

Szívbetegség: fokozott kockázat az AB-s, A-s és B-s vércsoportnál
A Harvard Egyetem kutatói több mint két évtizeden keresztül követték nyomon 77 ezer ember egészségi állapotát, és megállapították, hogy az AB-s vércsoportúaknál 23%-kal nagyobb a szívbetegség kialakulásának a kockázata a 0-s vércsoportúakhoz képest. A B-s vércsoport 11%-kal, az A-s 5%-kal nagyobb kockázattal járt. A jelenség oka még magyarázatra szorul, de a kutatók feltételezik, hogy az A-s vércsoport összefüggésbe hozható az LDL-koleszterinszinttel, míg a 0-s vércsoportúknál egy, a véráramlást segítő és a vérrögök kialakulását gátló anyag szintje nő.

Ugyanakkor a kutatók leszögezik: az életmód, így a testsúly, a dohányzás, az étrend – amelyek a vércsoporttól eltérően befolyásolhatók – nagyobb hatással vannak a szívbetegségek kialakulására, mint a vércsoport.

Gyomorrák: fokozott kockázat az A-s vércsoportúak esetében
Az A-s vércsoportú emberek esetében  20%-kal nagyobb a gyomorrák kialakulásának a valószínűsége, mint a 0-s vagy a B-s vércsoportúaknál, olvasható a svéd Karolinska Intézet tanulmányában. A DailyMail.co.uk arról számol be, hogy az A-s csoportú személyeknél a kockázati tényezők, például a dohányzás és az alkoholfogyasztás nagyobb mértékben emelik a gyomorrák kockázatát is.

Azonban ugyanez a svéd vizsgálat azt is kimutatta, hogy a 0-s vércsoportúaknál nagyobb a gyomorfekély esélye, ami esetleg a gyomorbetegségeket okozó Helicobacter pylori baktérium gyakoribb előfordulásával magyarázható.

Termékenység: a 0-s vércsoportúaknál korábban csökkenhet
Az ehhez a vércsoporthoz tartozó nőknél kétszer gyakoribbak a meddőséggel kapcsolatos hormonszint-eltérések, derül ki az Albert Einstein Orvosi Intézet tanulmányából. A kutatók egyelőre nem tudják a magyarázatot, de azt határozottan állítják, hogy vércsoporttól függetlenül elsősorban az életkor az, amivel a meddőség összefügg.

Vote it up
415
Tetszett?Szavazzon rá!