Miért jó állatot tartani?

A kedvencekkel olykor sok a nyűg, viszont a gyerekek javát szolgálják. Akár még a hangos olvasásban is segíthetnek

A kutyát akkor is meg kell sétáltatni, ha esik az eső, a nyuszi pedig elrágja a telefonzsinórt. A gyerekek persze imádják az állataikat. De vajon a négylábú kedvencek megérik-e a fáradságot és kiadást?

Chris Hamer szakíró úgy véli, a szobaállat számtalan módon szolgálja a gyerekek javát. Íme, a fő előnyök:

Felelős viselkedésre tanít, és serkenti az önbecsülést. A kutyasétáltatás, kalitkatakarítás vagy hasonló feladatok teljesítése a jól végzett munka örömével ajándékozza meg a gyermeket. Az etetőtálka feltöltésében már a kétévesek is segédkezhetnek.

Fejleszti a nem verbális kommunikációt. A Kansasi Állami Egyetem óvodáskorúakkal folytatott vizsgálatában a macska- vagy kutyatartók több empátiát mutattak, mint a nem gazdik.

Enyhíti a magányt. Ha a szülők későn térnek haza a munkahelyükről, a gyerekek tanítás után örülnek az állatok társaságának. – Jólesik, ha otthon üdvözli valaki az embert – jegyzi meg Hamer.

Felpörgeti az olvasási készséget. Sok amerikai iskolában bevezették az úgynevezett READ (az „olvasásoktatást segítő kutya” kifejezés angol rövidítése) programot, mert a hangos olvasástól húzódozó diákok szívesebben olvasnak fel a fülét hegyező blökinek.

Szóra bírja a családot. – A szobaállat kapocs szülők és gyermekek között – mondja Hamer. Akár még az akvárium közös tisztogatása is hozzájárulhat a kommunikációs csatornák megnyitásához.

Vote it up
353
Tetszett?Szavazzon rá!