Miért jó a grépfrút, és miért rossz?

Megelőz, gyógyít, fájdalmat enyhít, de bizonyos esetekben óvatosnak kell lenni vele

Kapcsolódó cikkek

Csökkenti a rák kockázatát
A grépfrút más olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek képesek lehetnek bizonyos betegségek megelőzésére. A rózsaszín és vörös grépfrútban például sok a likopin: ez az antioxidáns a jelek szerint csökkenti a prosztatarák kockázatát. A Harvard Egyetem kutatói öt éven át kísérték figyelemmel 48 ezer orvos és más egészségügyi szakember állapotát, és azt találták, hogy heti 10 adag likopinban gazdag étel 50 százalékkal csökkenti a prosztatarák gyakoriságát. A gyümölcsben lévő egyéb védő hatású fitovegyületek közé tartoznak a limonoidok, a terpének és a monoterpének, amelyek a rák megelőzését segítő enzimek termelését serkentik; a fenolsav, amely gátolja a rákkeltő hatású nitrózamin keletkezését; valamint a bioflavonoidok, amelyek a daganatok növekedését gátló hormonokéhoz hasonló hatásúak.

Véd a magas koleszterinszinttől
A grépfrútban különösen sok van a pektin nevű oldható rostból, amely segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

Segít a fogyásban
A grépfrút kiválóan alkalmas arra, hogy az ésszerűen összeállított fogyókúrás étrend része legyen. Egy adagban kevesebb mint 100 kalória van, magas rosttartalma révén pedig az éhséget is csillapítja. Azonban nem olyan csodaszer, amilyennek egyes hollywoodi hírességek tartják.

Enyhíti a gyulladásos állapotok fájdalmát
A reumás ízületi gyulladásban, bőrfarkasban és más gyulladásos betegségekben szenvedők közül többen úgy találják, hogy a grépfrút napi rendszerességű fogyasztása enyhíti a tüneteiket. Ennek az lehet az oka, hogy a gyümölcs egyes vegyületei gátolják a prosztaglandinokat, amelyek némelyike gyulladáskeltő hatású.
 

Egészségi kockázat
Bizonyos fajta gyógyszerek szedése mellett nem szabad grépfrútlevet innia. A lében található vegyületek ugyanis annyira felerősíthetik e szerek hatását, hogy az már ártalmassá válik. Ilyen gyógyszerek például egyes vérnyomáscsökkentők, mint a felodipin, valamint egyes szorongáscsökkentő, antidepresszáns és lipidszintcsökkentő készítmények. Óvatosságból az a legjobb, ha semmilyen gyógyszert sem szed grépfrútlével, amíg meg nem kérdezte arról orvosát vagy gyógyszerészét.

Vote it up
16
Tetszett?Szavazzon rá!