Miért jó a kerékpározás?

Mert annak is jó, akinek alacsony az edzettségi szintje, jót tesz a szívnek, stresszoldó hatású, és remek móka

Kerékpár-egyszeregy
Már évek óta látjuk, milyen példás életmódot követnek a dánok a nemzeti kerékpározási láznak köszönhetően. Most, hogy beköszöntött a jó idő, itt a legjobb alkalom arra, hogy átvegyük tőlük ezt az egészséges szokást.

Akár egyedül, akár társasággal indul neki, a biciklizés bármely életkorban nagyszerű mozgásforma. Közlekedési eszközként nemcsak költséghatékony, hanem hozzájárul környezetünk megóvásához. Alexandra Bright, a Cycling Australia nevű kerékpáros szervezet koordinátora azt mondja, a kerékpározás ideális egészség- és erőnlétmegőrző: – Mivel alacsony intenzitású mozgás, ezért tökéletes, ha valakinek nem túl jó az edzettségi szintje, vagy fájnak az ízületei. Biciklizhet egyedül, egy barátjával vagy csapatban is, így egyúttal társasági eseménnyé teheti a kirándulást.

Testileg is hatalmas előnyökkel jár, hiszen fejleszti a keringési rendszer általános állapotát, valamint erősíti a láb, csípő és fenék izmait. Sőt, még a karjait, törzs- és hátizomzatát is megdolgoztatja, különösen, ha megküzd néhány emelkedővel.

A legtöbb mozgásfajtához hasonlóan a kerékpározás is fantasztikus stresszoldó. – Megerősíti a lelket: akár azáltal, hogy egy dombon felfelé menet mindig egy kicsivel tovább hajtja magát, akár azáltal, hogy új utakat, ösvényeket választ és új területeket fedez fel – mondja Bright. – A lényeg, hogy ezt a lelkierőt forgassa át az életébe. Úgy fogja érezni, hogy a nehéz vagy nyomasztó élethelyzetek kezeléséhez szükséges képessége fejlődésnek indul.

Növelje a tempót
Nagyon fontos, hogy fejlessze a kerékpározási ügyességét, mivel ez garantálja, hogy menet közben biztonságosan vegye az utat, és zavartalanul élvezze a mozgást. Ha javítaná az állóképességét, vagy fogyni szeretne, Bright azt javasolja, hogy hosszabb időn keresztül alacsony intenzitással tekerjen: üljön például országúti kerékpáron vagy mountain bike-on 30 perctől akár négy óráig. Viszont ha csak most ismerkedik a biciklizéssel, először az otthonához közel, lapos terepen tegyen egy-egy rövidebb utat, hogy belejöjjön. Ahogy nő a magabiztossága, úgy növelheti a kalandvágyát is: emelje egyre nagyobbra a távot, és kihívásként menjen fel emelkedőkre és dimbes-dombos terepre. – Erősítéshez és az állóképesség további növeléséhez tekerjen még hosszabb ideig, váltogassa a sebességet, hogy erősebben vagy könnyebben kelljen hajtania a pedált, válasszon emelkedősebb útvonalat, vagy hegymenetben felváltva tekerjen állva és a nyeregben ülve – teszi még hozzá Bright.

Beltéri változat: spinning
Lehet, hogy a kinti kerékpározás nincs mindenkinek ínyére, de ez senkit nem akadályozhat meg abban, hogy learassa az ezzel járó előnyöket. Matty Clarke kerékpárversenyző, triatlonista és az indoorcycling.com.au programjainak koreográfusa szerint a beltéri kerékpáredzés tökéletes választás mindenkinek, aki következetesen szeretne edzeni, és kiküszöbölné a kinti körülmények szeszélyességét, amit a közlekedés vagy a kedvezőtlen időjárás okoz.

A spinning-órák sokféle előnnyel járnak mind a testfelépítésre, mind az állóképességre nézve. Mivel alacsony megterheléssel járó tevékenység, ezért lehetővé teszi, hogy a kerékpáros a saját szükségleteihez szabja az edzéseket. – A spinning önszabályozó sport, még akkor is, ha az órák az első perctől az utolsóig koreográfia szerint zajlanak – ezáltal biztonságos, hatékony, motiváló és szórakoztató. A résztvevők tulajdonképpen saját maguk irányítják az edzést – mondja Clarke.

További előnye a spinningnek, hogy a kerékpárokon egyénileg állítható az ellenállás: így minden biciklista beállíthatja és mérheti a saját teljesítményét. Az edzés tökéletes kiegészítése érdekében Clarke azt javasolja, vegyítse a kerékpározást más gyakorlatokkal. A kitörés és guggolás segít az erősítésben, a hídtartás remekül fejleszti a törzsizomzat stabilitását, a csípőhajlító izmok nyújtása pedig enyhíti a nyomást a kerékpározás által leginkább megterhelt részeken (de ne feledkezzen meg a térd, a comb, a farizom és a vádli nyújtásáról sem). Mindig vegyen bele az edzésbe valamilyen fajta testtartáslazító mozgást, mely megnyitja a mellkast, kiengedi a rekeszizmot és beáramoltatja a levegőt.

Ügyeljen a részletekre
Kerékpár Válasszon olyan kerékpárt, mely a leginkább megfelel az ön által tervezett mozgásfajtához. – Általánosan elterjedt tévedés, hogy minél nagyobb egy nyereg, annál kényelmesebb ülni rajta. Ne hagyja, hogy bolonddá tegyék! Olyan nyerget keressen, mely a legjobban illik a testalkatához: az ülőcsontjának ugyanolyan szélesnek kell lennie, mint a nyereg – mondja Bright.

Fejvédő Egy pontosan a fejre illeszkedő sisak alapfelszerelés. További védelmet nyújt a nap ellen, ha a sisak alá felvesz egy puha karimájú kalapot.

Ruházat Viseljen rövidnadrágot vagy cicanadrágot, valamint lehetőleg rövid vagy hosszú ujjú, galléros inget. Ha hosszú nadrágot vesz, csíptesse össze a bokájánál, hogy ne kapja el a lánc. Ha gyakran menne kerékpározni, vagy hosszú utakat tervez, egy kerékpáros felső és egy párnázott nadrág még nagyobb kényelmet nyújt.

Cipő Legyen zárt, a fűzőt pedig tűrje be.

Folyadékfogyasztás Ne feledje mindig bekenni magát naptejjel, mielőtt elindul, és legyen a kerékpárján egy tartó a vizespalacknak. Biciklizés előtt, közben és után is igyon bőségesen vizet.

Vote it up
281
Tetszett?Szavazzon rá!