Miért jó a sárgarépa?

Nemcsak azért, mert meg lehet tanulni fütyülni tőle! Ennél négy sokkal fontosabb haszna is van

Csökkenti a keringési betegségek kockázatát
Egy, az amerikai kormány által támogatott vizsgálatban a naponta nagyjából egy csésze sárgarépát elfogyasztó önkénteseknek alig 3 hét után átlagosan 11 százalékkal csökkent a koleszterinszintjük. A koleszterinszint-csökkentő hatás valószínűleg a sárgarépában lévő sok oldható rostnak – főleg pektinnek – köszönhető.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
A béta-karotin a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Egy vizsgálatban megállapították, hogy akiknek a legmagasabb a béta-karotin-szintjük, azoknak 32 százalékkal alacsonyabb volt az inzulinszintjük (ez a vércukorszint hatékonyabb szabályozására utal), mint akiknél a legalacsonyabb volt e karotinoid szintje.

Segít a rák megelőzésében
A sárgarépában más karotinoidok (például alfa-karotin) és különféle bioflavonoidok is vannak, amelyek csökkenthetik a rák, főként a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A vizsgálatok azonban azt is kimutatták, hogy a béta-karotint tartalmazó étrend-kiegészítők kifejezetten ártalmasak a dohányosok számára.

Segít bizonyos látászavarok elkerülésében
A sárgarépa két, akár vakság okozására is képes rendellenesség – a makuladegeneráció és a szürke hályog – megelőzésében is segíthet. Emellett a farkasvakságnak is hatásos ellenszere, vagyis megelőzi és kezeli is azt az állapotot, amikor a szem nem képes alkalmazkodni a félhomályhoz vagy a sötéthez.

Hasznos tipp
A répa természetes édes ízét és tápértékét a legjobban úgy tudja megőrizni, ha csak kevés vízben, fedő alatt párolja. Hő hatására lebomlanak a sejtfalak, amelyek a béta-karotint magukba zárják, így a szervezetünk többet hasznosíthat belőle, mint ha nyersen fogyasztanánk a zöldséget. Sőt, még hatékonyabban szívódik fel ez a tápanyag, ha a répát egy kis zsiradékkal együtt esszük (pl. egy kevés olyan margarinnal, amely nem tartalmaz transzzsírokat, vagy olívaolajon pirítva).

 

Itt talál sárgarépás recepteket!

Vote it up
42
Tetszett?Szavazzon rá!