Miért késhet a menstruáció?

A havivérzés elmaradása nem feltétlenül tragédia, de nem árt tisztázni, mi okozhatja a terhességen kívül

Fogamzásgátlás
A tabletták, tapaszok, gyűrűk, implantátumok és méhen belüli megoldások nem garantálják, hogy teljesen leállítják a ciklusát, de a kimaradt vérzés a hormonális fogamzásgátlás kísérő jelensége lehet – amelyet sokan nem is bánnak. Ennek az az oka, hogy a hormonális fogamzásgátlás egyszerre gátolja az ovulációt és a nyálkahártya képződését a méhben, magyarázza dr. Alyssa Dweck nőgyógyász, szakíró. Nincs tehát petesejt, amelyet védeni kell, és a nyálkahártya is vékony a megtapadáshoz, ami a menzesz gyengülését vagy elmaradását eredményezi. Ez a mellékhatás leginkább egyes méhen belüli fogamzásgátló eszközökre és a tartós fogamzásgátlást biztosító injekciókra jellemző, illetve néhány olyan kombinált tablettára, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.

PCOS
Az amenorrhea, azaz a menstruáció elmaradása mögött gyakran policisztás ovárium szindróma (PCOS) áll, magyarázza dr. Renée Volny Darko pennsylvaniai nőgyógyász. A PCOS a leggyakoribb női endokrin – hormonrendszert érintő – betegség, a nők 5-10 százalékánál fordul elő, és a női meddőségi esetek mintegy 70%-áért felel. A szindróma tünete, hogy a petefészekben kis ciszták jelennek meg és megemelkedik a tesztoszteron szintje. Ez utóbbi gátolhatja a petesejt-érést, illetve olyan tünetekhez vezethet, mint a férfiakra jellemző kopaszodás, pattanásosodás és a testszőrzet növekedése. Okozhat még inzulinrezisztenciát, súlygyarapodást és rendszertelen vagy kimaradó menstruációt. A PCOS több súlyos betegség kockázatát emeli, ezért fontos kivizsgáltatnia magát, ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét tapasztalja.

Gyors súlycsökkenés
A túl alacsony vagy túl magas testsúly egyaránt okozhat amenorrheát, de ha túl gyorsan veszít súlyából, az is a menstruáció elmaradásához vezethet, függetlenül attól, hány kilóra fogy le. A nagyarányú súlycsökkenés megzavarja az anyagcserét, amely szoros összefüggésben áll a szaporító rendszerrel, állítják a Mayo Klinika kutatói. A tévében is látott „Nagy fogyás” helyett tehát inkább a fokozatos súlycsökkentés javasolt.

Alváshiány
Egy 2008-as felmérés szerint a rendszertelenül alvó nők gyakrabban menstruálnak rendszertelenül. A kutatók megállapították, hogy az alváshiány premenstruációs szindrómához, rendszertelen vagy kimaradó menstruációhoz vezet. Az alvás rendkívül fontos a nők egészsége szempontjából, magyarázzák; annak, aki keveset alszik, nemcsak a táskás szemtől kell félnie – az egész szervezete kárt szenvedhet. Jobban fog aludni, ha megfogadja ezeket a tanácsokat.

Premenopauza
A termékenység csúcsa és a változó kor közötti senki földjére, azaz a változás kora előtti időszakba a nők hamarabb érnek el, mint sokan gondolják, mondja dr. Christine Northrup szakíró. A menstruáció kimaradása az első jelek egyike, hogy közeledik a változás kora. Sok nő havi ciklusa a húszas években óramű pontossággal működik, a harmincas években módosulni kezd, a negyvenes években pedig rendszertelenné válik.

Stressz
Felszínes közhelynek tűnik, pedig igaz: – A premenopauza idején sok nőnél a menstruáció rendszertelenné válik vagy el is marad a stressz miatt – mondja dr. Darko –, mivel a tartós feszültség megzavarja a hormonháztartást. – Ha huzamosabb ideig stressz éri, a szervezet kerüli a terhességet és átmenetileg felfüggeszti a szaporodás támogatását. Ezek a tünetek is azt jelezhetik, hogy belebetegszik a stresszbe.

Hiányos táplálkozás
Sok nő, aki radikálisan megváltoztatja étrendjét – például kipróbálja a ketogén vagy nyers vegán diétát –, azt tapasztalja, hogy felborul a havi ciklusa. Ha ez csak átmeneti jelenség, alighanem a szervezet alkalmazkodásáról van szó, de ha tartós, komoly problémát okozhat az új étrend. Egy felmérés azt mutatta ki, hogy a menstruációs zavarok gyakrabban lépnek fel vegetáriánus nőknél. Bár a kutatók óva intenek az általános következtetés levonásától, megjegyzik, hogy bizonyos diétákból hiányoznak olyan tápanyagok, mint például a vas. Egy másik felmérés szerint a szénhidrátszegény étrendet követő nők 45%-a tapasztalta, hogy menstruációja rendszertelen vagy elmarad, míg nem változtattak a táplálkozásukon. Persze a testedzéshez hasonlóan itt is igaz: ami az egyik nőnek jó, a másiknak nem.

Túl sok edzés
A női sportolókat sújtó triónak szokták nevezni az alultápláltságot, a kimaradó menstruációt és a csontritkulást, amelyet a rendszeres megerőltető edzés okoz. De nem kell ahhoz az olimpián indulni valakinek, hogy az egészségét kockáztassa. Egy friss vizsgálat szerint bármilyen felépítésű, súlyú – nemcsak a balerinaalkatú – nőt veszélyeztethet a túl sok testedzés. Mennyi a „túl sok”? A válasz a nő szervezetétől és az edzés körülményeitől is függ, de egyértelmű jelzés lehet, ha a testmozgás miatt elmarad a menstruáció. Íme a testedzés néhány további kellemetlen mellékhatása.

Gyógyszerek
A fogamzásgátló pirulák mellett receptre és anélkül kapható gyógyszerek egész soránál említi a betegtájékoztató a menstruáció elmaradását mellékhatásként. Ezek között találunk antidepresszánsokat, kemoterápiás szereket, allergia és magas vérnyomás ellen szedett tablettákat, olvasható a Mayo Klinika honlapján.

Táplálékkiegészítők
Attól, hogy valami „természetes”, még nem okvetlenül hasznos. Több növény is befolyásolhatja a női hormonok szintjét, a termékenységet és a havi ciklust, köztük a málnalevél, a fürtös poloskavész, az indiai csalán, az orvosi angyalgyökér, a zsálya, a pásztortáska és a ginzeng néhány fajtája. Ezek a növények több olyan táplálékkiegészítő összetevői közé tartoznak, amelyet fogyás, PMS és a menopauza tüneteinek kezelésére vagy a szoptatás támogatására ajánlanak nőknek.

Betegségek
A petefészket, a méhet, a hipotalamuszt vagy az agyalapi mirigyeket érintő betegség hatással lehet a havi ciklusra. Ezek közé tartoznak a rákos megbetegedések, a szklerózis multiplex, a pajzsmirigybetegség, illetve a nemi betegségek. Az utóbbiak különösen veszélyesek, hívja fel a figyelmet dr. David Diaz kaliforniai endokrinológus nőgyógyász. A chlamydia, a szifilisz és a gonorrhoea eleinte szinte semmilyen tünetet nem mutat, miközben helyrehozhatatlan károkat okozhat a szaporítószervekben is.

Vote it up
179
Tetszett?Szavazzon rá!