Miért nem én találtam ki?

Íme, 14 egyszerűen nagyszerű ötlet, amely könnyebbé teheti az életünket – mint ez a csorgásmentes gumikesztyű

Olykor a leghasznosabb új termékek és szolgáltatások pofonegyszerű elven alapulnak. Olyan újításokat szedtünk csokorba, amelyek felhasználóik életét egyszerűbbé, veszélytelenebbé, kellemesebbé teszik. Akad köztük komoly is, komolytalan is. Néhány csak most jutott túl a kísérleti stádiumon. És elgondolkodik az ember, miért is nem ő találta ki...

Elég a csorgásból!
Gyakori kellemetlenség, hogy a gumikesztyű viselőjének karján végigfolyik a víz – például ha ablaktisztítás vagy autómosás közben fölemeli a kezét. De ennek vége: az elképesztően egyszerű Water Stop kesztyű megoldást nyújt az elázott ruhaujjra.

A hosszú, kezet-ruhát védő és sajátosan tetszetős kesztyű ügyesen visszahajtott szegélye megakadályozza, hogy bármilyen folyadék lecsorogjon róla, így a viselője száraz marad.

A görögországi Vrissimdji Bros gyártmánya az interneten különféle márkaneveken hat színben kapható. waterstopgloves.com

Kötött fogás
Némelyik élelmiszert, például a spárgát és a kicsontozott húsokat gondosan át kell kötni vagy tűzni a sütéshez-főzéshez. A madzag azonban beleragadhat a pecsenyébe, a fogpiszkáló pedig szilánkosan repedhet vagy kettétörhet. Itt lép a képbe az ördögien egyszerű FoodLoop (képünkön). A hőálló szilikonból készült segédeszköz a kábelkötegelőhöz hasonlóan egy könnyed mozdulattal összehúzható, 357 °C-ig bírja a hőt, elmosható és újra felhasználható. thefoodloop.com

Föl a hangerőt!
A vezeték és energiaforrás nélküli hangosbeszélőt kézenfekvően Megaphone-nak hívják. Segítségével fölerősítheti iPhone-ja hangját, így ott hallgathat zenét vagy beszédet, ahol csak akar. Egyszerűen bedugja a mobiltelefon hangszórós végét a Megaphone csőrébe, és máris áradnak a hangok. A Megaphone nem igényel áramellátást, és dekoratív kerámiaszobornak sem utolsó. A milánói székhelyű en&is formatervező műhely alkotása.

– Azt akartuk megvalósítani, hogy az emberek elektromos dokkoló nélkül is hallgathassanak zenét az iPhone-jukról – mondja a műhely egyik alapítója, Isabella Lovero. – Így bárhol élvezhetik a muzsikát: otthon, a kertben, a szabadban.

A fülkényeztető bőségszaru az interneten 399 eurótól kapható. enandis.com

Vízi zene
Annak, aki szeret a zuhany alatt énekelni, alighanem bejön a vízmeghajtású rádió, a H2O Water Power Radio. A zuhany gégecsövére csatlakoztatott rádió belső turbinája a vezetékben uralkodó víznyomást használja önmaga működtetésére. Tehát a zuhanyozó egyén a környezetet kímélve dúdolhat együtt kedvenc rádióállomásával. waterpowerradio.com

A kert éke
A RealBarrow 21. századi szintre emeli a szerény, hétköznapi talicskát. Ez a polipropilénből készült, mindössze hatkilós, többfunkciós „munkakocsi” – ahogy gyártója, a Keter nevezi – segítség a derékfájósoknak és bárkinek, aki szeretné kényelmesebbé tenni a kertészkedést. Nehéz holmik mozgatásához ügyesen a végére állítható, de akár túlmérezett szemétlapátként is beválik. Az interneten és kiskereskedelmi egységekben már több európai országban kapható. keter.com

Elektromos álom
Az (Európán kívül Chevrolet vagy Holden Volt néven forgalmazott) Opel Ampera „konnektorba dugható hibrid jármű”, amely az elektromos autózás zöld eszményét testesíti meg. Lítiumion akkumulátorral meghajtott motorjának hatótávolsága egy töltéssel 80 kilométer, ami a munkába járók zömének elegendő. Európában ma még szűk a töltőállomás-hálózat, de egyre bővül. Francia­országban például 2020-ra 400 ezer töltőpont létesítését irányozták elő.

Ha pedig lemerül az akkumulátor, akkor „belép” a benzinüzemű áramfejlesztő, és további 500 kilométerre szolgáltat áramot. A genfi autószalonon a 2012-es év autójának választották a modellt, ezzel elismerték piacvezető pozícióját az alacsony károsanyag-kibocsátású, takarékos üzemeltetési költségű járművek kategóriájában. opel-ampera.com

Elegáns balesetvédelem
A legtöbb kerékpáros fejvédő bumfordi és kényelmetlen. A fantáziadús Hövding „láthatatlan biciklissisak” azonban sál vagy fejpánt módjára viselendő. A svéd tervezésű nyakravaló ultraerős nejlonból szőtt légzsákot rejt, amely hirtelen ütközéskor fölfúvódva borítja be és óvja meg gazdája fejét. A mozgásérzékelőkkel működtetett biztonsági gallér röpke egytized másodperc alatt változik párnázott sisakká. A mutatós textiltokba zárt Hövding a svéd Folksam biztosítótársaság szerint háromszor jobban nyeli el a közvetlen ütközések erejét, mint a szokványos sisakok. 450 eurós áron svéd és norvég áruházakban, illetve az interneten kapható. hovding.se

Nem ámítás
Az életkor előrehaladtával mind többünk látása szorul segítségre. Némelyikünk olvasószemüveget igényel, mások távollátó lencsét – sokan meg ezt is, azt is. A hagyományos bifokális és multifokális lencsék könnyítenek a helyzeten, ám a szemüveg használója csak a lencse meghatározott részén át tekinthet távolra, illetve közelre. Ez korlátozza a látómezőt, és egyeseknél szédülést vagy akár hányingert okoz.

A Pixel Optics most állítólag talált megoldást. Új emPower szemüvege (képünkön) folyadékkristály-rétegeket tartalmaz, amelyek pillanatszerűen képesek a teljes lencse fókuszának a megváltoztatására. A felhasználók a keret megérintésével válthatnak közelről távollátásra, vagy pedig hagyatkozhatnak az automatikus üzemmódra, amely a fejmozgáshoz igazodik – például átváltja a lencsét, ha a tulajdonosa lepillant egy könyvre. A szemüveg aprócska akkumulátorról működik, amelyet két-három naponta kell feltölteni.

Az emPower lencsék Európában 2013 februárjától kerülnek forgalomba. lifeactivated.com

Vigyázz! Cápa!
Semmi sem vetekszik azzal az érzéssel, ha az ember a csónakjával egy hegyi tó vagy a trópusi szigetvilág kristálytiszta vizében evezve kerül közel a természethez. Csak az a kár, hogy nem láthatja a mindössze centiméterekkel alatta úszkáló szebbnél szebb halakat meg az élesebbnél élesebb sziklákat, illetve korallszirteket, amelyeknek mindjárt nekiütközik a járművével. Ezek észrevétlenek – azaz mindmostanáig azok voltak.

A három és fél méter hosszú, kétszemélyes kajak, a Molokini ugyanabból az átlátszó polikarbonát anyagból készül, amiből a golyóálló ablakok vagy a vadászgépek pilótafülkéjének teteje. Tehát szuper­kemény és szupergyönyörű. Mindössze annyi a gond vele, hogy nemcsak a csónakban ülő látja a kajak alatt úszó cápát, hanem bizony a cápa is látja őt!

Az ára mintegy félmillió forint, és Európában egyelőre ennyiért sem sok helyütt vesztegetik. clearbluehawaii.com

Lője be a legjobb árat!
Megvásárolni készül valamit, de hátha valahol másutt olcsóbb? Miként deríthetné ki gyorsan? Az ingyenes Red Laser („vörös lézer”) alkalmazás segítségével egyszerűen meglóbálhatja okostelefonját a termék vonalkódja előtt, az alkalmazás utánanéz a környékbeli üzletekben, és közli, ha az a cikk egyebütt jutányosabb áron is beszerezhető.

A Red Laser pillanatnyilag brit, német, francia és spanyol vonalkódokkal működik. redlaser.com

Komfortosabb körmölés
A PenAgain toll kapóra jön azoknak, akiknek a huzamos ideig tartó írás fájdalmat okot – például az ízületi gyulladástól, az ínhüvelygyulladástól, az írógörcstől szenvedőknek.

A PenAgain a kéz körvonalához idomul, ezért szükségtelen megmarkolni, szorongatni vagy a papírra nyomni. Az újfajta írószer Colin Roche elmeszüleménye, aki kaliforniai iskolásként sokat kínlódott a szokványos ceruzákkal és golyóstollakkal. NASA-kutató édesapjának műhelyében barkácsolgatva, öngyújtóval megolvasztotta és átformázta egy robotfigurás játék toll burkolatát, így fundált ki egy kezdetleges Y alakot, amely kényelmesen a mutatóujjához illeszkedett.

Azután tizenöt évre félretette elgondolását, majd harmincesztendősen összefogott mérnök barátjával, hogy rendes prototípust alkossanak és megállapodjanak egy gyártóval. A kész toll immár a világhálón beszerezhető. penagain.net

Hajlékkalauz
Az utazók kényelmes, tiszta, mégis megfizethető szállást keresnek. A kiadó szobával vagy üres lakással rendelkezők pedig olyan módszert, amellyel a lehető legszélesebb piacot érhetik el. Az airbnb.com szolgáltatása összehozza a két felet.

A vállalkozás alapítói, Brian Chesky és Joe Gebbia az után ötlötték ki a szisztémájukat, hogy egy San Franciscó-i tanácskozásra érkezett három látogató sehogy sem talált magának szállodai szobát. Chesky és Gebbia a saját lakásukba fogadták be őket.

– A magunk problémáját akartuk megoldani, tudniillik egy kis mellékjövedelemre szert tenni, hogy könnyebben kifizethessük a lakbért, de közben pedig kifejezetten élveztük vendégeink elszállásolását. Arra is rájöttünk, hogy világszerte milliók követnék szívesen a példánkat – magyarázza Chesky.

– Az Airbnb egyedi és kifejezetten tájjellegű élményhez juttatja az utazókat. A szállásadók pedig abból szerezhetnek bevételt, ami általában legnagyobb és legköltségesebb vagyontárgyuk: az otthonukból.

2011-ben 800%-kal nőtt a cég forgalma. Az Airbnb állítása szerint 192 ország több mint 200 ezer ingatlanját jegyzi a weboldalán. A szállásdíj éjszakánként 8-tól 4000 euróig terjed, és a hirdetés teljesen ingyenes.

Viharernyő
Szélcsendes záporban remek szolgálatot tehet az esernyő, de ha fergetegesre fordul az idő, sokszor fabatkát sem ér. Ekkor lép színre Gerwin Hoogendoorn holland mérnökhallgató leleménye, a Senz ernyő. A feltalálónak az után támadt ihlete, hogy egy hét alatt három parapléját törte össze a vihar.

A kedvező aerodinamikai adottságú, elöl meredek oldalú, hátsó felén laposabb Senzet úgy tervezték, hogy 100 km/órás légáramlatnak is ellenálljon, szélcsatornás mérések bizonyítják, hogy tomboló orkánban sem fordul ki, illetve roppan össze. Aszimmetrikus kialakítása miatt könnyebb függőlegesen tartani, így tulajdonosa a legzivatarosabb napokon is rendíthetetlen marad. Nagyobb szaküzletekben Európa-szerte kapható. senzumbrellas.com

Fókuszálás? Az ráér!
Ez az igénytelen külsejű, gombok és más kezelőszervek nélküli, hosszúkás doboz hét mérföldes előrelépést jelez a fényképezésben. A Lytro Field Camera lehetővé teszi, hogy felhasználója az adott látvány teljes háromdimenziós mélységét megörökítse és csak exponálás után döntse el, melyik részt kívánja kiélesíteni.

Fotózzon most, fókuszáljon később, akár magával a fényképezőgéppel, akár a számítógépével vagy telefonjával! A Lytro 2012-ben elnyerte a szilícium-völgyi innovációs díjat, és sok komoly képvadásznak leesett tőle az álla. Jelenleg az Egyesült Államokban 399 dollárért (kb. 90 ezer Ft) kapható.
 

A bemutatott termékek, szolgáltatások és weboldalak nem minden országban elérhetők.

Vote it up
213
Tetszett?Szavazzon rá!