Miért nem tudja igazán kialudni magát?

Talán az alvási apnoé miatt. Tudjon meg többet erről az egyre többeket érintő betegségről

Katharine Lawes már az előtt tudta, mi az alvási apnoé, hogy egyetlen éjszakát is eltöltött volna az alvásvizsgáló laboratóriumban, ugyanis a bátyja, egy unokatestvére és az egyik barátja is e rendellenességgel küszködött. Így aztán rögtön rájött, miről van szó, amikor két éve, a családi nyaralás alatt a fia jelezte neki: éjszaka észrevette, hogy levegő után kapkod.

A 67 éves, Spanyolországban élő kanadai Lawes arról is hallott, mennyire veszélyes lehet az alvási apnoé. – Az ember napközben fáradt, mert nem tudja kialudni magát. A testének éjszaka a pihentető alvás helyett az életben maradásért kell küzdenie – idézte fel Lawes, amit a bátyjától hallott. – Így aztán reggel kimerülten ébred fel.

Pontosan ez történik dr. F. Javier Puertas, a La Ribera Egyetemi Kórház Alvásgyógyászati Központjának vezetője szerint is. Az alvási apnoé lényege, hogy a felső légutak fala elernyed, az utak beszűkülnek, majd el is záródnak, így megszűnik a levegőellátás. Nem meglepő, hogy a beszűkült légutak miatt először horkolnak az érintettek, aztán lélegzetért kapkodva felébrednek, hogy helyreálljon a normális légzésük.

– Ez több százszor is előfordulhat egyetlen éjszaka – mondja Puertas. – A páciens nem is tud az ébredéseiről, mivel azok csak 3-5 másodpercig tartanak. Reggel annyit vesz észre, hogy nem pihente ki magát.

Nem minden horkolás jelez alvási apnoét, de a nagyon hangos horkolás sokszor e rendellenességre utal. További tünetei a nappali álmosság, a reggeli fejfájás, illetve az éjszakai hirtelen felriadás.
 

A kezeletlen alvási apnoé szövődményeként idővel cukorbetegséghez vezető anyagcserezavarok, valamint keringési betegségek, például magas vérnyomás alakulhat ki. A nem kezelt apnoénak van egy másik életveszélyes hatása is: az álmos járművezetők okozta közlekedési balesetek. Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mekkora az ilyen balesetek aránya, de alvásszakértők szerint akár a 20 százalékot is elérheti.

Ezt támasztja alá az Európai Alváskutató Társaság tavalyi felmérése is, amely szerint minden ötödik európaival előfordult az előző két évben, hogy vezetés közben elaludt a kormánynál. Az elalvók 7 százaléka ismerte be, hogy emiatt autóbalesetet is okozott.

A balesetek miatt az Európai Bizottság ezzel foglalkozó munkacsoportja azt javasolja, hogy az alvási apnoéval élő vezetők esetében kössék a jogosítvány megtartását az állapot megfelelő kezeléséhez. S hogy mi a jó hír? Nos: – Mostanra elég egyértelműen bebizonyosodott, hogy az alvási apnoé hatékony kezelése megszünteti a közlekedési balesetek fokozott veszélyét – mondja a munkacsoportot vezető dr. Walter McNicholas, a dublini St. Vincent’s Egyetemi Kórház légzési és alvási rendellenességek részlegének igazgatója.
 

Mekkora önnél az alvási apnoé kockázata?
Jelölje be azokat az állításokat, amelyek igazak önre!

A SZEKCIÓ
❑ Hangosan horkolok.
❑ Gyakran vagyok fáradt napközben.
❑ Azt mondják, alvás közben néha leáll a légzésem vagy fuldoklok, levegőért kapkodok.
❑ Magas a vérnyomásom vagy gyógyszert szedek rá.

B SZEKCIÓ
A testtömegindexem nagyobb 35-nél.
❑ Elmúltam 50 éves.
❑ A nyakbőségem nagyobb, mint 43 cm (férfiak), illetve 42 cm (nők).
❑ Férfi vagyok.

Ha összesen öt vagy több állítást jelölt be, vagy ha az A szekcióban legalább kettőt, és ön 35-ösnél nagyobb testtömegindexű férfi, akkor nagy a valószínűsége, hogy alvási apnoéja van. Beszélje meg ezt a kérdést az orvosával!

Tíz-húsz évvel ezelőtt még nemigen hallhatott az alvási apnoéról. Két évtizede a férfiak alig 4 és a nők csupán 2 százalékának volt diagnosztizált alvási apnoéja. Ezek a számok azonban növekednek, részben azért, mert egyre gyakrabban ismerik fel a betegséget, részben azért, mert egyre több embernél állnak fenn a rendellenesség rizikótényezői, például az elhízás, mondja McNicholas. Örökletes tényezők szintén szerepet játszhatnak a kialakulásában.

– A súlyos alvási apnoé kapcsán manapság 5–10 százalékos gyakoriságról szoktak beszélni – mondja. Ez 35–70 millió európait jelent.

Az esetek növekvő száma újabb problémákat is felvet. – Ha belegondolunk, hogy a diagnózis a légzés alvás közbeni műszeres megfigyelésén alapul, akkor nyilvánvaló, hogy ehhez komoly infrastruktúra kell – magyarázza McNicholas.

Emiatt elég sok kutatás foglalkozik azzal, hogyan lehetne könnyen és hatékonyan kimutatni az alvási apnoét – akár alváslaboratóriumban, akár otthon. Az ígéretes megoldások közé tartoznak az ágy mellé helyezhető, az alvás jellegzetességeit figyelemmel kísérő eszközök, illetve az otthoni alvás idején viselhető hordozható monitorok.

Ma még általában alváslaboratóriumban kell eltölteni egy éjszakát a diagnózis felállításához. Sokan úgy vélik, hogy az ottani környezet nem is annyira furcsa, mint gondolták.

– Azt hittem, szenvedni fogok, de azonnal elaludtam – emlékezik vissza Lawes. Mint mondja, sokat segített neki a gondolat, hogy jó lenne megoldást találni az alvászavarra.

A kezelés már más kérdés. Valószínűleg a legismertebb – s egyben legelterjedtebb és leghatékonyabb – módszer a CPAP, ami a „folyamatos légúti túlnyomás” kifejezés angol megfelelőjének a rövidítése. A rendszer egy kis légpumpából, egy csőből és az orrot (vagy az orrot és a szájat) fedő maszkból áll, amelyet alvás közben kell viselni, hogy állandóan levegőt nyomjon a felső légutakba.
 

Sokak számára ijesztő lehet a gondolat, hogy egész hátralevő életükben maszkban kell majd aludniuk, mondja Puertas. – Azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy a CPAP olyan, mint a szemüveg. Amikor felébredünk, feltesszük a szemüveget. Amikor lefekszünk, feltesszük a CPAP-t.

Egyesek egy idő után már kötődni kezdenek az eszközhöz. – Lefekszenek, és összekucorodnak a maszkkal – meséli McNicholas. Szerinte ez a test tudat alatti reakciója lehet arra, hogy éjszaka végre képes ellazulni és pihenni, azok után, hogy hónapokon vagy éveken át kínozta a kezeletlen alvási apnoé.

Mindazonáltal kell egy kis idő a CPAP megszokásához. Amikor Lawes elkezdte a kezelést, a maszk nem illeszkedett az arcára – az ő esetében a kisebb maszk volt a megoldás. Később pedig, amikor úgy érezte, hogy kissé zavarja a levegő beáramlása, párásító feltétet illesztett az eszközhöz, amely folyamatosan nedvesíti a levegőt, megkönnyítve a légzést.

Előfordul, hogy maszk nélkül alszik el, vagy leveszi azt az éjszaka közepén – Puertas szerint ez nem ritka jelenség. Néhány CPAP nélkül töltött nap után azonban az alvási apnoé összes tünete visszatér. Lawes mindig észreveszi a különbséget, ha éjjel nem használta legalább az ajánlott öt órán át a CPAP-t: ilyenkor hajlamosabb délután elaludni, s nem érzi magát annyira ébernek és egészségesnek, mint a többi napon. Állítása szerint segít a következetességben a tudat, hogy a rendszeres kezelés nélkülözhetetlen az egészségéhez.

Hogyan működik a CPAP?
Az orrot vagy az orrot és szájat takaró maszk enyhén túlnyomásos levegőt juttat a torokba. A CPAP-készülékeken beállítható, hogy elalvás alatt csak csekély nyomást adjon, majd alvás közben növelje azt.

Tudjon meg többet!
Az alvásdiagnosztikai laboratóriumokban a szakemberek megválaszolhatják felmerülő kérdéseit, és információt adhatnak a lakóhelye környékén elérhető kezelésekről.

A hálótársakat – még azokat is, akik eleinte kissé gúnyosan fogadják a dolgot – gyakran megnyugtatja a tény, hogy a CPAP fontos feladatot lát el: nem kell már amiatt aggódniuk, hogy a párjuknak leáll a légzése. Azonban előfordul, hogy a hálótársak panaszkodnak a készülék zajára, és ezt a problémát nem is lehet könnyen megoldani.

– De a legtöbben jobban tűrik a gép folyamatos és általában halk zaját, mint a hangos horkolást – mondja Puertas. Egy friss vizsgálat szerint a hálótárs támogatása sokat segíthet abban, hogy az ember ki tudjon tartani a CPAP használata mellett.

Lawes a kezelés megkezdése óta többször nyaralt már társasággal. Egyik alkalommal, miután álmában levette a maszkot, egy barátja felébresztette, és szólt neki, hogy tegye vissza, mert nagyon horkol.

Lawes igyekszik minél több embert tájékoztatni az alvási apnoéról. Egy barátnőjének, akinek többféle betegsége, például szívpanaszai voltak, azt mondták, hogy alvási apnoéja lehet, ő azonban félt ellátogatni az alváslaboratóriumba.

– Halálra volt rémülve a vizsgálattól – meséli Lawes. – Amikor azonban elmondtam neki, mennyire súlyos is lehet a probléma, mégis elment. – Később, amikor már egy hónapja használta a kapott CPAP-készüléket, elújságolta Lawesnak, hogy sokkal jobban alszik, és nagyon várja már, mennyit javultak az egyéb belgyógyászati eredményei.

Az, hogy egyre többen hallanak az alvási apnoéról, egyre több embert késztet orvosa felkeresésére. – Olvastak a szívroham, a szélütés kockázatáról, és tisztában vannak azzal, hogy a kezeletlen alvási apnoé jelentősen növelheti e betegségek előfordulásának a veszélyét – magyarázza McNicholas. – Így kifejezetten kérik az alvásvizsgálat elvégzését.

Sokakat meglep, hogy idővel hozzá tudnak szokni a CPAP-hoz. – A kezelés megkezdése előtt azt mondják: „Kizárt, hogy azzal a vacakkal képes lennék aludni.” Elég gyakran hallom ezt a rendelőmben, valójában azonban nagyon jól tűrik – mondja McNicholas –, és a készülék nagyon sokat segít rajtuk.

Vote it up
364
Tetszett?Szavazzon rá!