Miért nyávog a macska?

Azt mondják, hogy a macskának hét élete van. És legalább nyolc oka a nyávogásra. Ismerje meg ez utóbbiakat

Csak köszönnek illedelmesen
Egész nap munkában volt? Macskája valószínűleg nyávogva fogja fogadni – valószínűleg másra sincs ilyenkor szüksége, mint hogy valaki nyaggassa, de szerencsére ebben az esetben szó sincs róla. A kiscica csak önzetlen szeretetből köszönti.

Nem érzik jól magukat
A nyávogás a macska verbális kommunikációja – ezúton közli azt is, ha valami nincs rendjén, ha valami gond van. Ha egy cica egész éjszaka nyávog, elképzelhető, hogy hiperhidrózisban szenved (ez általában 10 évesnél öregebb macskáknál szokott jelentkezni). A szűnni nem akaró nyávogás mögött állhat még magas vérnyomás és vesebaj is. Ha több estén át folytatódik az éjjeli panaszkodás, ideje elmenni állatorvoshoz – főleg, ha korábban nem tapasztalt ilyet cicájával.

Egyszerűen éhesek
Sok macskára rájön a hangoskodás, ha sejti, hogy közeledik az etetési idő. Ha beszerez egy automata etetőt, amely előre beállított időpontban kinyílik, a cica a gépet fogja bosszantani, nem önt. Ellenőrizze továbbá a vizestálat és az almot is, előbbinek teli, utóbbinak tisztának kell lennie – különben macskája nem fogja elfelejteni emlékeztetni!

Idegesek
Egy frusztrált, ideges macska nem olyan meglepő, ha nyávog. Okozhatja ezt környezetbeli változás, betegség vagy egy szeretett társ elvesztése. Derítse ki, mi állhat a cicabú mögött, hogy segíteni tudjon rajta: áldozzon rá több figyelmet, és igyekezzen biztosítani a nyugodt környezetet.

Szenilisek lesznek
Akárcsak az emberre, a macska szellemi épségére is hatással van a korosodás. Ahogy egyre inkább zavarodott lesz a cica, előfordul, hogy ok nélkül nyávogni kezd, különösen éjszaka. Ha ez a helyzet, kapcsoljon fel a macskának egy éjszakai lámpát, az megnyugtathatja.

Tüzelnek
A nőstény macskák őrületes nyávogásba képesek kezdeni, amikor tüzelnek, ha pedig ezt kiszagolja egy hím, a zaj többszörösére nőhet.  Ami ilyenkor kiabálás terén megy, azt tényleg nehéz elviselni – sok kellemetlenséget spórolhat meg magának, ha időben intézkedik a cica ivartalanításáról.

Fel akarják hívni magukra a figyelmet
A kisbabák is hamar rájönnek, hogy ha törődésre vágynak, sírni kell – nincs ez másképp a cicáknál sem: a macska is sokszor nyávogással igyekszik elérni gazdájánál azt, amit épp akar. Ha cicája megállás nélkül küzd a figyelméért, és már nem bírja a nyávogást, legegyszerűbb, ha nem reagál rá – sőt, akkor foglalkozzon vele, amikor elcsendesedik, és ha megint nyávogásba kezd, hagyja ott.

Tartalmas időtöltésre vágynak
Teljesen azért sose ignorálja házi kedvencet – mindennap foglalkozzon vele, tudassa, hogy szereti.  Ha nem ér rá, lehet, hogy érdemes megfontolni egy cicaszitter fogadását.

Vote it up
476
Tetszett?Szavazzon rá!