Miért pattog a kukorica?

Hétköznapi jelenségről van szó, a kutatók mégis csak mostanában fejtették meg pontosan, hogyan is zajlik le

A Nagy Bumm még mindig töprengésre ad okot, de a tudósoknak nemrég sikerült megérteniük, mivel magyarázható az a kisebb (bár egyesek szerint jelentősebb) bumm, amely a mikrohullámú sütőben következik be. Francia kutatók egy csoportjának hála most már egészében értjük azt a folyamatot, ahogy a kukoricaszemből nassolnivaló lesz.

A szemek kérgén belül apró vízcsepp található, amelyet keményítőből álló szövet vesz körül. 100 °C-on a víz elpárolog, és a keményítővel keveredve forró, tésztaszerű masszát alkot. A nyomás egyre nő a burkon belül, és 180 °C-on kirobban.

Ezután a másodperc egytizenötöd része alatt a következő cirkuszi mutatvány zajlik le: A meghasadt burokból hirtelen kinyúlik a keményítő bolyhos „lába”, és a magasba rúgja a szemet. A hasadékon kitör a gőz, ekkor hallani a pattogatott kukorica jellegzetes hangját. A szem tovább „virágzik”, s ahogy ugrál, majd lehűl, a forró gőzből és a keményítőből kialakul a pehely.

A produkció végén a kifordult szem kétszer akkora és nyolcszor kevésbé sűrű lesz, mint a „pattogás” előtt volt. Azt a kérdést, hogy kell-e rá vaj vagy olívaolaj, netán sajt, mindenki döntse el maga.

Vote it up
158
Tetszett?Szavazzon rá!