Miért pont ennyi az annyi?

Miért négyjegyű a PIN kód? Miért éppen 42195 méteres a maratoni táv? És miért 28 napos a február?

Kapcsolódó cikkek

42195 méteres maratoni táv
Itt nem csupán annak a görög katonának a legendás futásáról van szó, aki a maratoni csata helyszínéről Athénba vitte az üzenetet. A modern maratoni futást az 1896-os első olimpiai játékok fő eseményének szánták, a távját pedig a Maraton–Athén távolság alapján nagyjából 40 kilométeresre tervezték.

Az 1908-as londoni olimpia szervezői viszont egy kis helyi sajátosságot akartak vinni a versenyszámba. A futók a windsori kastélytól indultak, és a híres White City stadionba érkeztek meg, de a cél eléréséhez kitérőt kellett tenniük a királyi páholy felé is. Ez 42195 méter futást jelentett, az 1924-es olimpia szervezői pedig szabványosították a távot, hogy a különböző versenyek eredményei összevethetők legyenek. Addig azonban volt még két olimpia, ahol ettől eltért a maratoni táv: 1912-ben 40200, 1920-ban pedig 42745 métert kellett futni.

28 napos február
Az egyik első, még jóval Krisztus előtti római naptárban nem is voltak téli hónapok: 304 napot osztottak be 10 hónapra (márciustól decemberig, hat hónap 30, négy pedig 31 napos volt). A legenda szerint Róma második királya, Numa Pompilius vezetett be két új hónapot (januárt és februárt), összesen 50 nappal. Ezt azonban kevesellte, ezért (és egy római babona miatt) minden 30 napos hónapból lecsípett egy napot, így már 56 napot oszthatott el január és február között (mindkettőre 28 nap jutott). De aztán megint a babona kerekedett felül, és a januári napok számát páratlanra, 29-re növelték, a páros, 28 napos februárt pedig „a pokoli istenek” havának nyilvánították. Így lett ez a legrövidebb hónap.

Négyjegyű PIN kód
Az első pénzkiadó automatát a skót John Shepherd-Barron építette 1967-ben, mivel úgy vélte, ugyanolyan könnyen kellene hozzájutni a készpénzhez, mint egy szelet csokihoz. Csakhogy nem volt könnyű megoldani a személyes azonosítást.

A problémákat megelőzendő a feltaláló kifejlesztett egy speciális papírcsekket, amely a mai bankkártya elődjének tekinthető. A csekk behelyezése után a készülék egy személyes azonosítószámot (PIN) kért, amelyet csak a számlatulajdonos ismerhetett. Mivel Shepherd-Barronnak már volt egy, még a hadseregben kapott hatjegyű azonosítószáma, úgy tervezte, hogy a készülék is hat számjegyű PIN-ekkel dolgozzon. Ez is terjedt volna el, ha nem szól közbe… a felesége. Az asszony úgy vélte, hat számjegyet túl nehéz megjegyezni, így végül a négy számjegy lett a szabvány.

Napi 2000 kalória
Ezt az értéket nem hasra ütve határozták meg – az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) tudományos eredményekre alapozva javasolja a napi 2000 kalória bevitelét. Egy felmérés szerint az átlagembernek napi 2350 kalóriára van szüksége. Csakhogy az „átlag” szócska sokakat késztethet túlevésre. A legtöbb nőnek kevesebb kalória kell, mint a férfiaknak, és egyes idősebb nőknél napi 1600 kalória is elegendő lehet. Az FDA az érték 1993-as meghatározásakor megjegyezte: „a 2000 kalória könnyebben használható fejszámoláskor, mint az 1900 vagy a 2350”. Ezért használják a 2000-re kerekített változatot, amely középértékként jól megfelel az eltérő kalóriaszükségletek leírására.

Vote it up
197
Tetszett?Szavazzon rá!