Miért válna el?

Ha a párja vészesen sokat hízna? Vagy ha munkanélkülivé válna? Netán ha hűtlenkedne, esetleg bántalmazná önt?

2010. novemberi nemzetközi felmérésünk szerint a vizsgált 16 országból 11-ben a családon belüli erőszak az első számú válóok. A többi öt országban a válaszadók a hűtlenkedést tekintették a kapcsolat fő bomlasztójának. A számok világszerte arról tanúskodnak, hogy az emberek sokkal inkább megértők párjuk személyes problémáit illetően, hiszen egyetlen országban sem került első helyre sem a munkanélkülivé válás, sem pedig a súlygyarapodás. A két első helyezett, a bántalmazás és a hűtlenség a szakértők szerint is a válások legfőbb okai.

A pénz nem minden A többség szerint a munkahely elvesztése nem mérhető a hűtlenséghez és a bántalmazáshoz: 16 országból 12-ben az utolsó helyre került. A kivétel Kína, Malajzia, Dél-Afrika és India, ahol 19% válaszolta azt, hogy faképnél hagyná a párját, ha az elvesztené az állását.

Mérlegelés A legtöbb országban a válaszadók kevesebb mint 10%-a választotta a hízást a legfőbb válóoknak. Mely országokban nyomott ez legtöbbet a latban? Németországban (20%) és Franciaországban (13%).

Bántalmazás Ez volt a szakítás legfőbb oka az alábbi országokban: Franciaország (67%), Ausztrália (57%), Kanada (57%), Hollandia (55%), Egyesült Államok (54%), és nálunk (52%)

Hűtlenség Ez volt az első választás itt: Mexikó (64%), Kína (57%), Fülöp-szigetek (50%). Érdekesség, hogy a 45 fölötti franciák alig 3%-a mondana au revoir-t párjának, ha az megcsalná. Ám Mexikóban az idősebb válaszadók 70%-a szakítana ilyenkor.
 

Ami a részletes adatokat illeti, Magyarországon a feleségek kevésbé tolerálnák párjuk munkahelyvesztését, mint a férjek: a nők 7%-ánál ez válóok, míg a férfiak alig 1%-a vallotta ezt. Ami az elhízást illeti, a hölgyek itt is kevésbé megértőek: 16%-uk lapátra tenné ezért párját, míg a férfiaknak megint csak statisztikailag elhanyagolható része (1%) mondta azt, hogy ebben az esetben szedné a sátorfáját. Még a hűtlenséget is kevésbé tolerálják a hölgyek: 56%-uk ilyenkor „zárat cserélne”, míg a férfiak 12%-a szakítana emiatt. A bántalmazás kérdésénél viszont fordul a kocka: csak a nők 19%-a szerint válóok ez, míg a férfiak döntő többsége, 85%-a számára ez lenne az utolsó csepp a pohárban.

Lássuk a többi ország adatait! Kattintson a grafikonokért! Ausztrália, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Egyesült Államok, Franciaország, Fülöp-szigetek, Hollandia, India, Kanada, Kína, Malajzia, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Spanyolország

Vote it up
210
Tetszett?Szavazzon rá!