Miért veszélyes a szolárium?

Miért járnak még mindig olyan sokan szoláriumba? Nos, ez jó kérdés. Miért dohányoznak ma is annyira sokan?

Vagy miért autóznak még mindig biztonsági öv nélkül? Talán sohasem fog kiderülni. A szoláriumok veszélyeit illetően azonban már semmilyen rejtély nincs.

Biztonságos a szolárium alkalmankénti használata?
Nem! Tönkreteszi a bőrét, mert sokkal több ibolyántúli sugárzással árasztja el, mint amennyi azonos ideig tartó napozás során érné. Ha a ráncok nem riasztják is el, legalább féljen a bőrráktól!

Nyilvánvaló, hogy mitől olyan csábítóak a szoláriumok: az ember bemegy, és 20 perccel később olyan barnán jön ki, amihez órákig kellett volna aszalódnia a napon. Csakhogy ennek nagy ára van – és azt az egészségének kell megfizetnie.

A szolárium azért barnít gyorsan, mert a csövekből származó és a bőrét bombázó ibolyántúli fénysugarak sokkal intenzívebbek a Napból érkezőknél. Ez sejtkárosodást okozhat, idő előtt elöregítheti a bőrt, s akár bőrrákhoz vezethet. Aztán ott van még a leégés és a hámlás, ha túl sokáig sütteti magát, valamint a védő szemüveg használatának elmulasztása miatti átmeneti vakság. Szakértők megállapították, hogy egyesek szó szerint függővé válnak a szoláriumtól, s heti több alkalommal is befekszenek a csövek alá, noha pontosan látják, hogyan megy tönkre eközben a bőrük.

A veszélyek egyértelműek. A Dartmouthi Egyetem Orvosi Karának kutatói megállapították, hogy azon felnőttek körében, akik valaha is használtak szoláriumot, 1,5–2,5-szer nagyobb a bazálsejtes és a pikkelysejtes karcinómának, a bőrrák két leggyakoribb típusának a kockázata. Egy másik, több mint 100 ezer svéd és norvég nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a havonta egy-két alkalommal szoláriumozók esetében 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki melanóma, azaz a bőrrák leggyilkosabb változata.

A lényeg tehát, hogy a cigarettásdobozokhoz hasonlóan az összes szoláriumon szerepelnie kellene az alábbi nagybetűs feliratnak: „Az USA Országos Egészségügyi Intézete (NIH) megállapította, hogy a szoláriumok és a naplámpák fénye rákkeltő hatású az emberre; erre az embereken végzett vizsgálatok alapján elegendő bizonyíték gyűlt össze, amelyek egyértelmű ok-okozati összefüggést mutatnak a szoláriumok és naplámpák fényével való érintkezés és a rákbetegség kialakulása között.”

A szoláriumozás jó módszer a D-vitamin-szint növelésére?
Nem igaz! A szoláriumok támogatói (többnyire a készülékek gyártói és a szalonok tulajdonosai) azzal érvelnek, hogy testünknek szüksége van az ibolyántúli fényre ahhoz, hogy D-vitamint tudjon termelni. Csakhogy már akkor is elegendő D-vitamin termelődik, ha naponta néhány percig – például egy szabadban tett séta során – napfény éri a kezet és az arcot, s ez ráadásul nem jár a szoláriumozáshoz hasonló veszélyekkel sem. Ha orvosa megállapítja, hogy több D-vitaminra van szüksége, mint amennyit a szervezete természetes úton, a napfény segítségével megtermel, akkor táplálékkiegészítő szedésével sokkal biztonságosabban pótolhatja a hiányt, mint szoláriumozással vagy akár napozással.

Jó tanács
A szolárium helyett vegyen inkább önbarnító spray-t, így a kockázatok nélkül – és sokkal olcsóbban – érhet el természetesnek ható barna színt.

Vote it up
284
Tetszett?Szavazzon rá!