Miért viselek két jegygyűrűt?

Szerzőnk elmeséli, hogyan változtatta meg az életét ez a sokak által furcsállott, ám mégis megfontolandó szokása

Kapcsolódó cikkek

Több mint tizenkét éve viselek két jegygyűrűt. Ritkán veszik észre, de amikor rákérdeznek, azt felelem: „Két feleségem van.” Ez a válasz többnyire nevetéseket, morgásokat, vagy nagyon furcsa tekinteteket vált ki az emberekből. Nemrég, miután befejeztem egy üzleti megbeszélést, kiléptem a teremből, megálltam a folyosón megnézni a telefonomon az üzeneteimet. Ahogyan a válaszokat írogattam, egy ismeretlen ember állt meg mellettem, és megkérdezte: - Miért visel két jegygyűrűt?

– Két feleségem van – mondtam.

Ezúttal nem volt se nevetés, se felmordulás. – De tényleg, miért? – kérdezte.

Elmagyaráztam neki, hogy 1999-ben veszítettem el az édesapámat, nem sokkal az ezredforduló előtt, amit ő olyannyira várt és meg akart tapasztalni. Miután mindannyian elmondtuk búcsúztató szavainkat a temetésén, édesanyám, aki több mint ötven éven át volt a hitvese, levette a jegygyűrűjét, és átadta nekem. Meglepve vettem tőle át az aranygyűrűt, és a bal kezem középső ujjára húztam, a saját jegygyűrűm mellé. Azóta ott hordom.

Elmondtam az ismeretlennek, hogy azért viselem édesapám gyűrűjét, hogy kifejezzem tiszteletemet iránta és a szüleim házassága iránt. Továbbá azért, hogy emlékeztessem magam arra, hogy mindig az a fiú, testvér, férj és édesapa legyek, akinek édesapám szeretett volna látni, és akinek nevelt. Most már hatvanéves vagyok, harminc éve házas.

Az ismeretlen bólintott, és egyetlen szó nélkül sarkon fordult, lesétált a lépcsőn a parkolóba. Én visszatértem a mobiltelefonomhoz és az üzeneteimhez. Kis idő múltán a szemem sarkából észrevettem, hogy az előbbi ismeretlen férfi újra felém tart. Ezután bevallotta: – Uram, tudja az édesapám jegygyűrűjét a zoknis fiókban tartom otthon, de a mai naptól kezdve én is elkezdem viselni.

Csöndben bólintottam, miközben beszélgetőtársam halkan újra megfordulva lesétált a parkolóba. Mosolyogtam.

Vote it up
191
Tetszett?Szavazzon rá!