Miért zúg az óceán a kagylóban?

Sokan tudják a választ erre a „beugratós” kérdésre, de hogy pontosan mit is hallunk, azt már aligha

Szögezzük le rögtön: bármennyire úgy hallatszik is, mintha a kagylóban a tenger hullámai visszhangoznának, nem az óceánt halljuk. Fülünk azt a zajt fogja fel ilyenkor, amely állandóan körülvesz minket, ám többnyire nem érzékeljük.

Ahhoz, hogy ezt a minket körülvevő hangot tisztán hallhatóvá tegyük, szükségünk van egy rezonátorra. Szeretne díjmentesen hozzájutni egy ilyen szerkezethez? Formáljon ajkával O betűt, és ujjával pöccintse meg az orcáját. Ha kisebb, illetve nagyobb O betűt formáz, magasabb, illetve mélyebb hangot fog hallani. Így létre is hozott egy Helmholtz-rezonátort, amelyben a levegő rezgése egy szűk nyílással ellátott üregben hangokat produkál.

A kagyló, amelynek csigavonalú, nagy felületű belső tere kiválóan alkalmas a hangok visszaverésére, ugyancsak egyfajta rezonátor. A környező hangok visszaverődnek a kagyló üregéből, és kellőképpen felerősödnek ahhoz, hogy észlelhetővé váljanak. A különböző méretű és formájú kagylók azért adnak eltérő hangot, mert a különféle kamrák más-más frekvenciájú rezgéseket erősítenek fel.

Az, hogy a kagyló által visszavert hang a tenger zúgására emlékeztet, merő véletlen. Bármilyen más Helmholtz-rezonátor hasonló hangot adhat ki. Ha üres üvegpoharat tart a füléhez, vagy ha csak összezárt ujjaival csészét formál a tenyeréből és a fülére tapasztja, már hallhatja is a „tenger zúgását”.

Vote it up
320
Tetszett?Szavazzon rá!