Mi a csoda az a kuszkusz?

Sokaknak csak az Éretlenek című vígjáték ugrik be róla, pedig érdemes megkóstolni ezt az egzotikus ételt

Kapcsolódó cikkek

A kuszkusz a szó szoros értelmében tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Nálunk is egyre több helyen kapható, a webboltokat például keresse itt.

A kuszkusz Észak-Afrikából származik, ahol a legelterjedtebb főzési módja, hogy egy ragu felett megpárolják. A szemek, miközben megduzzadnak és megpuhulnak, magukba szívják az étel gőzét és aromáját.

Így készül például a híres észak-afrikai húsétel, a tagine, mely arról a kúp alakú edényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan főzik. De használhat a célra párolóbetétes edényt vagy bambusz gőzölős serpenyőt, sőt egy szitában is az étel fölé helyezheti a kuszkuszt.

Salátákhoz viszont elég, ha egyszerűen hideg vízbe áztatja a kuszkuszt 20 percre, ekkor nem igényel főzést sem. Csepegtesse le a kuszkuszt, majd adjon hozzá salátához való zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, fűszereket és öntetet. Ez a keverék jól illik a grillezett húsokhoz és halakhoz, vagy akár egyszerű grillezett zöldségekhez is.

Gyors kuszkusz
Az alábbi módszerrel gyorsan elkészítheti a kuszkuszt. Személyenként számoljon (szárazon) 55-85 g-ot.

1. Tegye a kuszkuszt egy szűrőbe, és tartsa hideg folyó víz alá, amíg minden szem megnedvesedik.

2. Helyezze párolóedénybe, fedje le, és forró víz vagy alaplé felett gőzölje 8-10 percig, míg a szemcsék felpuffadnak és megpuhulnak. Rögtön tálalja.
 

Kattintson a képekre, és ismerjen meg további kuszkuszrecepteket!

Vote it up
554
Tetszett?Szavazzon rá!