Mi a teendő, ha billeg az asztal?

Mintha Murphy törvénye lenne: minél drágább italt akar kitölteni, annál biztosabb, hogy meginog az asztal és kifolyik a nedű

Kitölti a bort, meleg az étel, kiváló a társaság, azután... meginog az asztal. Mi a teendő? Keressen tálcát, szalvétát vagy egy csomó poháralátétet? Vagy csak törődjön bele, hogy Murphy törvénye ellen tehetetlen?

Nem! Egy nemzetközi matematikuscsoport kiszámította, hogy az ingadozás kiküszöböléséhez nincs más dolga, mint az asztal elforgatása. Végül alighanem talál olyan pozíciót, amelyben az asztal akár egyenetlen felületen, például a családi ház kertjében is szilárdan áll.

Az egyetlen követelmény az, hogy az asztal lábai szabályos négyzet alakban helyezkedjenek el. – Ez a módszer szinte mindig beválik – mondta Burkard Polster, a Monashi Egyetem matematikus docense.

Német és új-zélandi kollégákkal csaknem egy esztendőn át kutattak a megoldás után. A dolognak sajnos gyakran van egy hátulütője: az ingadozás problémáját megoldották, ám az asztal így nem feltétlenül vízszintes.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!