Mi a teendő vészhelyzet esetén?

Sokaknak van elsősegélydobozuk, de csak kevesen képesek vészhelyzetben helyesen cselekedni

Fulladás
Ha valaki hirtelen levegő után kapkod, elkékül és nem tud beszélni, nagy valószínűséggel megakadt valami a torkán. Azonnal tárcsázza a mentőket, vagy kérjen meg valakit, hogy tegye ezt, amíg ön segít a fuldoklónak. Távolítsa el az ételmaradékokat és a műfogsort az illető szájából, de ne kotorásszon a szájban az ujjával. A nyakkendőt engedje ki, az ingnyakat gombolja ki. Bátorítsa köhögésre a fuldoklót, hogy kitisztuljanak a légutai. Ezután vegye rá, hogy hajoljon előre, majd tenyere élével mérjen 3-4 kemény ütést a lapockák közé, hogy köhögésre késztesse. Ha ez nem segít, és az illető még mindig fuldoklik, alkalmazza a Heimlich-féle műfogást, azaz a beteget hátulról átkarolva két kezét szorítsa a hasára, majd hirtelen rántással gyakoroljon rá nyomást.

Ha kisbaba fuldoklik, fektesse arccal lefelé a karjára, és tartsa a fejét. Tenyere élével üssön gyengéden, de határozottan a lapockái közé. Üljön le és fogja a nagyobb gyereket a lába közé. Ha ez nem használ, fordítsa meg a gyereket, helyezze két ujját egyujjnyira a mellbimbó alá, majd erősen nyomja le-föl ötször.

Az egészen kis gyereket a lábánál fogva emelje fel úgy, hogy fejjel lefelé lógjon, és úgy ütögesse a hátát.

Szívinfarktus
Ha valaki nyomást érez a mellkasában, amit olykor fájdalom kísér a bal karban, légszomja van, illetve megmagyarázhatatlan szorongás lesz úrrá rajta, nem kizárt, hogy szívinfarktusa van. Nőknél sokszor kevésbé jellegzetesek a tünetek, így a kimerültség, émelygés, gyomorégés és verejtékezés a vezető panasz. Azonnal hívja a mentőket, adjon a betegnek aszpirint, lehetőleg 325 mg-os, bevonat nélküli formában (ezt rágja el). Ez alvadásgátló hatása miatt fontos. Várakozás közben fektesse le a beteget. Ha a beteget az ájulás kerülgeti, vegye rá, hogy erőltessen köhögést. Ha egy tizenéves vagy felnőtt váratlanul összeesik, hívja a mentőket, majd erőteljesen nyomkodja a beteg mellkasát, amíg meg nem érkezik a segítség. A szájon át lélegeztetéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Felnyársalás
Ilyesmi nem csak horrorfilmekben fordul elő. Nagyobb szélviharok idején veszélyes törmelékek repkednek a levegőben, de egyes szabadidős tevékenységek, például a horgászat vagy az íjászat is veszélyesek lehetnek. Ha idegen tárgy hatol be valamelyik testrészbe, akár a szembe, ne próbálja meg eltávolítani, mert lehet, hogy eltávolításkor vérezni kezd. Ha a sérültbe faág vagy más nagyobb tömegű tárgy hatolt, próbálja meg a kiálló részt minél kisebbre vágni, de ne húzza ki.

Mérgezés
Milyen mérgezés miatt hívják ki leggyakrabban a mentőket? Óvatlan vagy szándékos gyógyszer-túladagolás (fájdalomcsillapítók, nyugtatók és antidepresszánsok vezetik a listát), illetve tisztítószerek belélegzése, lenyelése miatt. Függetlenül attól, mennyi és milyen mérgező anyag jutott a szervezetbe, először hívja a mentőket. Ne próbálja a beteget hánytatni, se a garat mechanikus ingerlésével, se hánytatószer, például sós víz lenyeletésével. Ha a sérült belélegzett valamit (például hipót vagy ammóniát), vigye el a szennyezett területről. Ha a bőrt érte a mérgezés (sav vagy lúg), bő vízzel mossa, miközben hívja a mentőket.

Erős vérzés
Ha dől a vér, mindenki megijed. Felejtse el a szorítókötést! Fogjon tiszta ruhaanyagot, papírtörlőt, sálat, akármilyen textíliát, és nyomja a sebre, míg el nem áll a vérzés. A szorítókötés ma már nem ajánlott. Ha a combon van a seb, és nyomást gyakorol rá, csak azt az eret fojtja el. Ha azonban szorítókötést helyez rá, az egész alsó végtag vérallátását leállítja, ami akár amputációhoz is vezethet. Szorítókötés csak akkor jöhet szóba, ha a seb alatti rész már menthetetlen (például baleset során elveszett az ujj, a kar vagy a láb).

Allergiás roham
A méhcsípés, az étel- és gyógyszerallergiák akár halálosak is lehetnek. A tünetek között lehet viszketés a test bizony részén vagy teljes felületén, amelyet nemegyszer kiütések és duzzanatok kísérnek, és súlyos esetben duzzanat a légzőszervekben, ami akadályozhatja a légzést. Ha valaki hajlamos életveszélyes allergiás reakcióra, nem árt, ha felkészül rá, és magánál hord epinefrin (adrenalin) hatóanyagú injekciós készítményt, amelyet laikusok is be tudnak adni. Így fent tudja tartani a szívműködést, a légzést, és nyer körülbelül 20 percet, hogy beérjen a kórházba. Ha környezetében van allergiás, tartson magánál néhány antihisztamintablettát, hogy alkalomadtán beadja egy súlyos allergiás rohamot elszenvedőnek, és így időt nyerjenek, míg szakértő segítséget kapnak.

Vote it up
255
Tetszett?Szavazzon rá!