Mi az a mezoterápia?

Ismerje meg a számos egészségi és esztétikai probléma, például a narancsbőr kezelésére alkalmas módszert

A szükséges hatóanyagokat a kezelni kívánt probléma helyén injekció formájában juttatják közvetlenül a bőrbe. Az eredetileg a fájdalom enyhítésére kifejlesztett eljárás ma már az orvos-kozmetikai szolgáltatások tárházát is gazdagítja, többek között ez a narancsbőr eltüntetésének egyik népszerű módja.

Alapelv
A mezoterápia elnevezést először Michel Pistor francia orvos használta. Az 1950-es évek elején több gyógyszer-kombinációval kezdett kísérletezni, mégpedig oly módon, hogy a klasszikus készítményeket (gyulladáscsökkentőket, antibiotikumokat stb.) a probléma előfordulásának helyén, közvetlenül a bőrbe fecskendezve juttatta a szervezetbe. A hatóanyagok így gyorsabban érték el az érintett területet.
Amikor az orvosság közvetlenül a célzott szervhez jut, a szokásos adagoláskor fellépő mellékhatások lényegében kiküszöbölhetők. Nem történhet meg az sem – a szájon át bevett gyógyszerekkel ellentétben –, hogy a gyomor vagy a máj a hatóanyagok egy részét lebontja, illetve átalakítja.
Mivel a mezoterápia esetében nem kell számolni hatóanyag-veszteséggel, a kiválasztott készítményből jóval kevesebb is elég a gyógyuláshoz, mint más eljárásoknál.

Alkalmazási területek
A mezoterápia kiegészítheti a reumatológiai problémák kezelését.
Hasznos lehet az érrendszeri betegségek komplementer gyógymódjaként is.
A legtöbb sportsérülés (íngyulladás, rándulás, szakadás stb.) gyógyítására szintén alkalmas.
Esztétikai beavatkozásként ugyancsak népszerű: használják például a narancsbőr, ráncok, a hajhullás megszüntetésére.

Ellenjavallatok
Azoknál, akik érzékenyek bizonyos hatóanyagokra, az injekciókúra nyomán allergia alakulhat ki.
Bőrfertőzés esetén nem vehető igénybe a mezoterápia.
Noha a kezelés fájdalommentes, aki fél a tűtől, ne próbálja ki!

Kockázatok
A (nem esztétikai) mezoterápia elsősorban allopátiás szereket alkalmaz. Csak szakképzett orvos végezheti, aki meg tudja állapítani a szükséges dózist, és tisztában van az esetleges mellékhatásokkal.

Hová forduljon?
Hatályos jogszabályaink szerint csak egészségügyi végzettséggel rendelkező személy adhat be injekciót, aki képes a mellékhatások, allergiás reakciók azonnali felismerésére és hatékony elhárítására.
A mezoterápiával foglalkozó orvosokat, kozmetikusokat és kutatókat a Magyar Mezoterápia Társaság tömöríti. Körültekintően válasszon szakembert, és ne engedje, hogy ismeretlen összetételű, nem kipróbált anyagokat fecskendezzenek a testébe. Minden esetben ellenőrizze a terápiát végző oklevelét, végzettségét!

A gyógyítás menete
Az első konzultációra minden korábbi vizsgálati eredményt el kell vinni.
A felírt gyógyszerkoktél adagolásához a páciens a hátára fekszik. Az orvos, a kezelt területtől függően, 4–13 mm hosszú, egyszer használatos steril tűkkel alkalmanként 15–30 szúrást ejt.
Az eljárás fájdalommentes, így nincs szükség érzéstelenítőre.
Általában 10-15 kezelés javasolt, hetenkénti beosztásban.

Vote it up
252
Tetszett?Szavazzon rá!