Mi az a pikkelysömör?

Akit nem sújt ez a genetikus jellegű bőrbetegség, nem is hinné, mennyiféle kellemetlenséget képes okozni

Ha valakinek a fejbőrén vastag, hámló bőrt lát, akkor az illető bőrsejtjei alighanem túl gyorsan képződnek. Ugyanis a bőr havonta megújul: az elhalt sejtek lehámlanak, helyüket újabbak váltják fel. Minden 50. embernél azonban a keletkezés túl gyors ütemű. Ez okozza a pikkelysömört vagy pszoriázist.

Mik a tünetek? A legintenzívebb irritáló hatásnak kitett bőrterületeken (a könyöktájon, a tenyéren, a haj vonalán, összefekvő bőrfelszíneken) fehéres pikkelyek alakulnak ki. Ezek súrlódáskor könnyen leválnak, alatta pedig apró seb keletkezhet, amely elfertőződhet. Máskor testszerte vöröses színű, apró csomók keletkeznek. Néha a körmökön pontszerű, tűszúrásnyi gödröcskék vagy vastag felrakódások láthatók. Ritkán súlyos ízületi tünetek is megjelennek.

Mi az oka? Öröklött hajlam és az immunrendszer működésének a zavara. Az első tünetek általában 15 és 40 éves kor között jelentkeznek. Nem fertőző betegség, nem lehet mástól elkapni.

A tüneteket súlyosbíthatja a stressz, egyes vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentő szerek és a fertőzések.

Kezelés A betegség nem gyógyítható, de a tünetek enyhíthetők:
• a bőrsejtek hámlását segítő, illetve a gyulladást gátló kenőccsel
• A-vitamin-származékokat tartalmazó tablettákkal
• súlyos gyulladás és ízületi panaszok esetén kortikoszteroidokkal és immungátlókkal, esetleg infúziós kezeléssel.

A tünetek maguktól enyhülhetnek, majd kiújulhatnak. Semmilyen speciális étrend hatékonysága nem bizonyított.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!