Mi az igazság a vörösbor körül?

Talán megóv a szívbetegségektől és a ráktól, ám egyesek számára egy pohár is veszélyt jelenthet

ÉRVEK
Szívbetegség: Egy koppenhágai kardiológiai felmérés során 12 éven át 13 ezer személyt kísértek figyelemmel, és megállapították, hogy azoknál, akik naponta fogyasztottak bort, felére csökkent a szívinfarktusból vagy agyvérzésből eredő halálozás kockázata azokhoz képest, akik sohasem ittak.

Prosztatarák: Egy 1500 férfira kiterjedő egyesült államokbeli vizsgálat szerint napi egy pohár bor felére csökkentheti a prosztatarák kialakulásának valószínűségét. A piros szőlő héjában előforduló rezveratrol nevű antioxidáns segít megtisztítani a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől.

Hosszabb élet: Harvardi kutatók kiderítették, hogy a rezveratrol egyúttal aktivál egy enzimet, amely lassítja az öregedést, akár 70 százalékkal megnöveli az élesztősejtek élettartamát. Ha embereknél is ilyen hatásos, akkor tíz esztendővel is meghosszabbíthatja az átlagos élettartamot.

ELLENÉRVEK
Hisztamin: A Bécsi Allergológiai Klinika kutatói 28 vörösborérzékeny páciensnél vizsgálták a hisztamin szerepét: 22 személynél 30 perccel a borfogyasztás után emelkedett a hisztaminszint. Dr. Felix Wantke, a vizsgálat vezetője szerint a vörösbor legalább tízszer több hisztamint tartalmazhat, mint a fehérbor.

Migrén: A Lancet brit orvosi folyóirat által megjelentetett vizsgálatban olyan migréneseket vizsgáltak, akik úgy vélték, hogy fejfájásukat nem általában szeszes ital, hanem kifejezetten vörösbor okozza. A bor 11 megvizsgált személyből 9-nél migrént váltott ki, miközben a vodkát fogyasztók nem tapasztaltak fejfájásrohamot.

Fogak: A vörösborban található borkősav kikezdheti a fogzománcot, a szintén jelenlévő csersav pedig elszíneződést okozhat.

KÖVETKEZTETÉS
Az absztinenseknek semmi okuk mostantól a pohár fenekére nézni. A vörösborban előforduló antioxidásnok más élelmiszerekben is fellelhetők, és az orvosok óvakodnak az alkohol népszerűsítésétől, minthogy a kórházba utalt májelváltozások 80 százaléka alkoholfogyasztással függ össze. Ám aki amúgy is megiszik egy-két pohárral – nem többel –, az hosszú távon talán előnyt láthat belőle. Aki viszont gépkocsit vezet, előtte mindenképpen kerülje a szeszesitalt.

Vote it up
527
Tetszett?Szavazzon rá!