Mi is az a generikus gyógyszer?

Sokszor halljuk a kifejezést, de mit is jelent pontosan? Miért olcsóbb, mint az eredeti? Miben más?

Egy új gyógyszer kifejlesztése és forgalomba kerülése előtt rengeteg vizsgálatot kell elvégezni. Az új vegyület felfedezése és a több évig tartó állatkísérletek után következnek a klinikai vizsgálatok: ezek során bizonyosodnak meg a szer hatékonyságáról és arról, hogy nem veszélyes a betegek számára.

A vizsgálatok megszervezése és lebonyolítása rengeteg pénzbe, akár több százmilliárd forintba is kerül. Ráadásul bármikor kiderülhet: valami miatt mégsem megfelelő az új készítmény – és ekkor elvész a befektetett összeg. Ha viszont sikeres a fejlesztés, a gyógyszergyár meghatározott ideig kizárólagosan jogosult a készítmény előállítására.

A kiadásokat (és a hasznot) a gyógyszer árába építik be, úgy, hogy a befektetett összeg java lehetőleg megtérüljön a szabadalmi védettség lejártáig. Akkortól ugyanis szabad a vásár: a versenytársak lemásolhatják az eredeti gyógyszert, és – mivel nekik nem kell a fejlesztésre költeniük – lényegesen olcsóbban adhatják a másolatot, szaknyelven a generikus gyógyszert.

A generikus gyógyszer előnye az eredeti (originális) gyógyszerrel szemben, hogy lényegesen olcsóbb. Ám minden gyógyszer hatékonyságát befolyásolja, hogy a hatóanyag mellett még milyen segédanyagokat tartalmaz. Ez nem azonos az originális és a generikus gyógyszereknél.

A generikus gyógyszernél megengedett, hogy a bevételt követően a hatóanyag vérszintje valamelyest eltérjen attól, amit az eredeti kapcsán mértek (és ami a vizsgálatok során valóban megfelelőnek is bizonyult). Van, akinél emiatt hatástalan vagy mellékhatásokat okoz a generikus szer, míg az originális nem.

Mi tehát a jó döntés? Ha önnek a korábban szedett originális gyógyszer helyett generikus változatot adnak és a hatás nem változik, nincs baj. Ha viszont nem ez a helyzet, érdemes kitartani a már bevált (igaz, valószínűleg drágább) originális készítmény mellett.

Vote it up
306
Tetszett?Szavazzon rá!