Mi is az a homeopátia?

Ön is bizalmatlanul méregeti a furcsa kis üvegcséket meg bogyókat? Nyugalom! A józanságot megőrizve nincs ok a félelemre

A homeopátiás szerek rendkívül biztonságosak, és sokat közülük széles körben gyógyhatásúnak tartanak – annak ellenére, hogy nem tudják egzakt módon igazolni, valóban hatnak-e. Képzeletben vegyen egy cseppet bármilyen gyógyszerből, például egy orrcseppből. Ezt a cseppet hígítsa fel 10 csepp vízzel. Rázza össze alaposan, vegyen ki belőle egyetlen cseppet, majd hígítsa fel ismét 10 csepp vízzel. Ismételje meg párszor a folyamatot: mi marad a végén? A tudomány törvényei szerint nem sok. A homeopátia elvei szerint viszont ez az erősen felhígított oldat igen hatékony gyógyszer – minél hígabb, annál inkább az.

Máris látható, miért nem nyerte el a természettudományos alapokon álló orvoslás támogatását a gyógyításnak ez az ága, melyet Samuel Hahnemann német orvos és filozófus fejlesztett ki saját világszemlélete alapján több mint 200 évvel ezelőtt. A homeopaták közül mindazonáltal sokan hagyományos orvosként is dolgoznak egyúttal, ráadásul a betegek millióinak tapasztalata és – a számos hatástalanságot kimutató vizsgálat mellett egy-két tudományos vizsgálat – azt sugallja, hogy valami mégis lehet a dologban.
 

Alapelvei a következők. A homeopata orvos egy több mint 4000 anyagot tartalmazó listából olyat választ ki a betegnek, amely nagy dózisban a betegségéhez hasonló tüneteket okozna. A homeopátiás elvek szerint ez nagyon kis mennyiségben adva – megfelelő előkezelést, hígítást (úgynevezett potencírozást) követően – viszont enyhíti a tüneteket.

A homeopátiában használt gyógyszerek többsége gyógynövények és ásványi anyagok, depresszió ellen például orbáncfű, sebek és zúzódások ellen fekete nadálytő, fáradt, fájó szemre szemvidítófű kivonatok hígítása. Sokat azonban annyi vízzel hígítanak fel, hogy végül igen keveset vagy akár semennyit sem tartalmaznak a hatóanyagokból.

A szakértők nagy része úgy véli, a homeopátia megsérti a gyógyszerészet azon alapvető elvét, miszerint minél kisebb a dózis, annál kisebb a hatás. A homeopátiát tanulmányozó egyes kutatók azonban meglepő eredményekkel álltak elő. Egy 478 influenzás beteget vizsgáló kutatásban például a homeopátiás módszerrel kezelt betegek 17 százalékának javult az állapota, míg a placebót szedőknél ez az arány csak 10 százalék volt. 1991-ben a tekintélyes British Medical Journal 107 homeopátiás szerrel kapcsolatos tudományos vizsgálatot elemzett, és úgy találta, hogy ezek 77 százaléka kedvező hatást mutatott.

Úgy vélik, az oldatok hígítása és rázása valamiképpen „energiát”, „potenciát” ad a hozzáadott víznek, és megváltoztatja bizonyos tulajdonságait. Azt azonban senki sem tudja megmagyarázni természettudományos alapokon, hogyan hat valójában a homeopátia – ha működik egyáltalán. Mivel a hatóanyagok koncentrációja annyira kicsi, egészen biztosan nem fog mérgezéses tüneteket okozni – legfeljebb pénzt fog elvesztegetni.
 

A homeopátiás szereket megvásárolhatja gyógyszertárakban vagy bioboltokban is, ha viszont nem csak enyhébb, rövid ideig tartó tünetekről van szó, jobban teszi, ha tapasztalt homeopatához fordul. A hagyományos szerekkel ellentétben az egyes homeopátiás orvosságokat nem egy meghatározott betegség vagy tünet kezelésére írják fel, hanem figyelembe veszik a beteg jellemző tulajdonságait is, így mind a gyógyszerek, mind az adagok az épp aktuális mentális és érzelmi állapotnak megfelelően változhatnak.

A homeopátiában használt dózisok első pillantásra zavarbaejtőek. A címkén rendszerint D vagy C betűvel feltüntetve szerepelnek. A D1 jelzésű gyógyszer például tízszeres hígítású, azaz 1 rész hatóanyagból és 10 rész vízből készült. A D2 oldat 1 rész hatóanyagot és 100 rész vizet tartalmaz, a D3 pedig 1 rész hatóanyagot és 1000 rész vizet. A C jelű oldatok még ennél is hígabbak, 100-szoros hígítást jeleznek: előfordulhat, hogy az eredeti hatóanyagnak már egyetlen molekulája sem található bennük.

A legtöbb homeopata legalább egy órát tölt el minden új betegével. Felveszi a teljes kórképet, áttekinti a tüneteket, majd eldönti, megfelelő-e a beteg számára a homeopátiás kezelés, illetve, hogy szüksége van-e természettudományos alapokon álló orvosi ellátásra is.

Vote it up
252
Tetszett?Szavazzon rá!