Mi is az a tenziós fejfájás?

Ha nem is ismeri a kifejezést, lehet, hogy időnként önt is kínozza. Tudja meg, mi okozza és mit tehet ellene

Ha olyan érzése támad, mintha acélszalagot feszítenének meg abroncsszerűen a feje körül, valószínűleg tenziós fejfájása van. A tenzió (feszültség) ebben az esetben nem az érzelmi stresszre, hanem az izmok feszülésére utal. Az állapot néha csak tompa sajgásként jelentkezik, vagy a nyak hátsó részén érzett feszülés és fájdalom formájában.

A tudósok úgy vélik, hogy a tenziós fejfájásokat az agyi vegyületekben – például a szerotoninban és az endorfinokban – bekövetkező változások okozzák, amelyek aktivizálják a fájdalompályákat, és összehúzhatják a nyak, a fej és az arc körüli izmokat. Szerepet játszhat benne az agytörzsnél eredő háromosztatú ideg is, amely érzékeléssel összefüggő jelzéseket továbbít az agy és az arc között. A fejfájást sokféle tényező kiválthatja, például stressz, depresszió, szorongás, kimerültség vagy hormonális változások éppúgy, mint a számítógép előtt töltött hosszú órák vagy olyan jellegű munkák, amikor hosszú ideig kell a fejet egy bizonyos pózban tartani. A dohányzás, a túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás, valamint az alvás közbeni rossz nyaktartás szintén megárthat.

Az első teendők
Amikor tenziós fejfájása támad, az enyhülésre talán fél órát sem kell várnia, ha az alábbiak szerint jár el.

1. Vegyen be fájdalomcsillapítót!
Az ibuprofen, a naproxen, az aszpirin és a paracetamol egyaránt segíthet, bár az ibuprofen talán valamivel jobb a többinél: egy tanulmány szerint hatásosabb a paracetamolnál. A leggyorsabb hatás érdekében folyékony ibuprofent tartalmazó zselékapszulát vegyen be, amely egy önkéntesek részvételével végzett vizsgálat során már 24 perc elteltével hatott. A paracetamolnak 29 perc kellett ugyanehhez, ami nem nagy különbség ugyan, de amikor fáj az ember feje, minden másodperc számít. Ha csak lehet, havonta legfeljebb két napon át szedje ezeket a szereket, túlzásba vitt használatuk ugyanis rebound (elvonási) fejfájást okozhat.

2. Igyon egy csésze kávét vagy egy pohár koffeintartalmú üdítőitalt!
Koffein jelenlétében a fájdalomcsillapítók gyorsabban hatnak.

Segítsen magán!
Mindennapi tevékenységei sokkal nagyobb hatással vannak tenziós fejfájásaira, mint a gyógyszerek. Íme néhány módszer, amellyel hatékonyan enyhítheti a fájdalmat.

Határozott nyomás Próbálja megmasszírozni a hüvelyk- és mutatóujja között feszülő izomtömeget. A hagyományos kínai gyógyászat szerint ez a pont kapcsolatban áll azzal az energiacsatornával, amely a fejhez, illetve a szemek körül fut.

Mikor kell segítséget kérni?
Azonnal forduljon orvoshoz, ha megváltozik fejfájásainak jellege, ha a fejfájás hirtelen jelentkezik és nagyon heves, ha bőrkiütést, nyakmerevséget, zavartságot, kettős látást, illetve zsibbadást tapasztal, vagy ha a fejfájás valamilyen sérülést követően lép fel. Az ilyen tünetek ugyanis súlyosabb állapotra, például szélütésre vagy esetleg daganatra utalhatnak.

Meleg vagy hideg borogatás Mindkettő segíthet a fájdalom csillapításában. Tegyen fűtőpárnát vagy meleg borogatást a fájó pontra, hogy csökkentse az izmok feszességét. Ám ha inkább a hűtést szereti, használjon rongyba bugyolált jeges borogatást: a jég elzsibbasztja a fájdalmas területet, és elvonja a figyelmet a fejfájásról.

Lábáztatás Áztassa forró vízbe a lábát: a hő vért von el a fejétől – a lábába, s ez segít a fájdalom enyhítésében.

Víz A fejfájás olykor a kiszáradás jele: igyon meg egy nagy pohár vizet.

Testmozgás Az olyan testmozgások, mint a gyaloglás, az úszás vagy a jóga, a fejfájások gyakoriságát és intenzitását is csökkenthetik. A mozgás emellett a stresszt is enyhíti, és ellazítja a feszülő izmokat.

Biofeedback Ennek során a terapeuta speciális eszközökkel megtanítja önt, hogyan kísérje figyelemmel és szabályozza a stresszre adott testi reakcióit, például a szívritmust vagy az izmok feszülését.

Kognitív viselkedésterápia A terapeuta segítségével olyan technikákat sajátíthat el, amelyekkel megváltoztathatja a stresszes viselkedést és gondolatokat. Már néhány foglalkozás is sokat segíthet.

Levendula- vagy borsmentaolajos masszázs Mindkét illóolaj nyugtatóan hat, s ez – a fej- és nyakmasszázzsal együtt – csitíthatja fejfájását.

Vote it up
44
Tetszett?Szavazzon rá!