Mi is az az ózonréteg?

Szeptember 16. az ózonréteg megóvásának nemzetközi napja. Ön tudja, mit is védünk, és miért?

Az ózonréteg véd meg minket a Nap legerősebb UV-sugarai ellen. Nélküle egész egyszerűen nem is létezhetnénk. Vegyen mély lélegzetet, és fogadja be a következő meglepő tényeket!

Az ózonréteg általában már a földfelszín felett 10-17 kilométeres magasságban elkezdődik, és egészen 50 kilométer magasra felnyúlik.

Az ózonréteg a sztratoszférának csupán az egyik rétege.

Az ózonréteget elsőként déli-sarki felfedezők észlelték: 1912-ben arról számoltak be, hogy fátyolszerű felhőket láttak a sarkvidéki sztratoszférában.

Az ózon mérése 1956-ban kezdődött, amikor a brit Antarktisz-kutatóprogram létrehozta a Halley-öbölbeli megfigyelőállomást.

A földi megfigyelőállomások mellett ma már műholdak és repülőgépek is ellenőrzik az ózonréteget.

A sztratoszférában található ózon kémiai képlete O3, az oxigéné pedig, melyet a levegőből belélegzünk, O2.

A földfelszínhez közelebb levő ózon is hasznos lehet, mivel eltávolítja a szennyeződéseket a légkörből.

Az ózon koncentrációját Dobson-egységekben (DU) mérik. Egy Dobson-egység azt jelenti, hogy a légkör egy 1 négyzetcentiméter alapterületű levegőoszlopára 2,69x1016 ózonmolekula jut.

Paul Crutzen, Mario Molina és Sherwood Rowland 1995-ben kémiai Nobel-díjat kapott azért a felfedezésért, hogy a klorofluorokarbon-gázoknak szerepe van a sztratoszféra ózontartalmának lebontásában. 1974-es felfedezésük után világszerte tiltásokat vezettek be az aeroszolos hajtógázokkal és a hűtőszekrények hűtőfolyadékaival szemben annak érdekében, hogy ne kerüljenek klorofluorokarbonok a légkörbe

Az ózonrétegen valójában nincsen „lyuk”. Amit annak nevezünk, az egy olyan terület az Antarktisz feletti légkörben, ahol augusztus és október között kevesebb az ózon, mint a földgolyó más részein.

Mióta 1989-ben életbe lépett a Montreali Jegyzőkönyv, mely megtiltotta a klorofluorokarbonok használatát, megállt az ózonpajzs elvékonyodása. Ha a környezetvédelmi intézkedések folytatódnak, akkor az északi sarvidéken 2050-re, az antarktiszi régióban pedig 2065-re helyreállhat az ózonréteg vastagsága.

Vote it up
294
Tetszett?Szavazzon rá!