Mi leszel, ha nagy leszel?

Lusta vagy, és igénytelen? Sebaj, te is lehetsz sztár. Csak lazaság kell hozzá, jó emésztés, kamerás mobil és net

Kiskoromban folyton azt kérdezgették az ismerősök, mi leszek, ha nagy leszek. Simán rávágtam, hogy királylány, ők pedig csodálkozva összecsapták a kezüket, hogy nahát! Később azt feleltem, hogy óceánkutató génsebész, de amikor már azt is megkérdezték, na, és hogy megy a tanulás, új választ voltam kénytelen kitalálni. Mi leszek? Elvált nő! És ők erre is összecsapták a kezüket, hogy nahát! Apukám, ahogy teltek az iskolaévek, egyre gondterheltebben mondogatta, az se baj, fiam, ha utcaseprő leszel, de akkor a te utcád legyen a legfényesebb.

Azt hiszem, sok apuka sok gyereke szeretne legfényesebb lenni valamiben. És hogy seperni ne kelljen, hát verset írnak, doktorálnak, feltalálnak, űrt kutatnak, vagy óceánt… De mi van az olyan apukák olyan gyerekeivel, akikből nem fakad rím, sem korszakalkotó ötlet, sem kutakodó hajlam, sem alkotó gerjedelem? S akiket mégis fűt az ambíció (ha a szorgalom nem is): leglegleg-nek lenni valamiben?

Csüggedésre semmi ok, minek megszakadni, ha nem muszáj? Mi legyél, hogy leg legyél? Kornyikálj fültépő hamisan, ezerszer is lead majd a tévé, ahogy azt ordítod, bikicsunáj. Nem is tudsz helyesen magyarul? Tuti, hogy kapsz egy beszélgetős műsort a médiában. Anyukád nem tanított meg az erkölcsös viselkedésre? Sebaj, élj erkölcstelenül, írj belőle könyvet, és eladásban lepipálod a klasszikusokat. Értelem híján vagy? Állj ki a világ elé, és izézz ööözve, hidd el, megtapsolnak.

A bulvárlapok cikkezni fognak rólad, megírják azt is, mit reggeliztél, lefotózzák a fehérnemű-gyűjteményedet, és csengőhang lesz a kacagásodból. Hogy mi leszel, ha nagy leszel? Legcelebebb?

Manapság akárki lehet leg, csak lazaság kell hozzá, jó emésztés, egy felvevős okostelefon és internet. Láttam egy videót a jutyubon, ahol a családapa az ebéd utáni édes szieszta alatt egyszerre ereszti ki alul-felül, ami addig feszítette. Óriási, sztereó hanghatás! Legtöbb kattintás, legnagyobb nézettség!

De lehetünk leg úgyis, ha a legnagyobbat koppan a fejünk a betonon a gördeszkás szaltónál, vagy úgy is, hogy addig dobáltatjuk a koponyánkat vasgolyóval, míg be nem törik, aztán, ha végre betört, jót röhögünk az egészen (sőt, mozifilmet is csinálnak belőlünk). Aki ügyes, a híradóba is bekerülhet, akár élve, akár halva. A tavaszi híradások szerint például az a 24 éves férfi, aki a legtovább szeretett volna élve eltemetve lenni, ő sajnos halva. Ahogy a másik legvakmerőbb embertársunk is csak halva, aki a legtöbb skorpióval kívánta megosztani az akváriumot egy héten át… Apropó, mi leszel, ha nagy leszel? Ha megéred?

A legextrémebb leg-ek világát éljük. Leg-ek nélkül már a televíziós, internetes híradások is meghalnának: ez a legvéresebb balesetek, a legszélsőségesebb időjárás, a legszennyezettebb levegő, a leghosszabb kolbászok kora. De ezután mi lesz? Jönnek majd a legebbnél is legebbek? Na és azután? Tényleg, mi leszünk, ha nagy leszünk? Leszünk még nagy egyáltalán?

Manapság akárki lehet leg, csak egy „jó ötlet” kell hozzá (sok büfi, vér és marhaság), meg ami a legeslegfontosabb, buzdító, ujjongó közönség. Vagyis mi. Akik tapsolunk, kattintunk, szavazunk, nézünk (mintha csak tükörbe...).

Most, hogy jól kinevetgéltük magunkat (önmagunkon), lehetnénk végre igazán legek együtt is, mindannyian. A terv roppant egyszerű, megalapítjuk a Legeslegigényesebb Közönséget, amelybe mind csatlakozunk: sok apuka sok gyereke. És azontúl kifütyüljük a bóvlit, és visszatapsoljuk a méltót. És együtt felnövünk. És nem baj, ha sokat kell sepregetni addig, de végül a mi utcánk lesz a legfényesebb.

Vote it up
379
Tetszett?Szavazzon rá!