Mi mindenre jó a halolaj?

Hosszan lehet sorolni az omega–3 zsírsavakban gazdag halolaj kedvező hatásait. Íme, néhány példa

Védi a szívet
Egyes kutatások azt mutatták ki, hogy a halolajban található omega–3 zsírsavak fogyasztásával csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nagy mennyiségű fogyasztása nemcsak a vérben található zsírok, a trigliceridek szintjét mérsékli, hanem a plakkok és a vérrögök képződésének lassításával segít megelőzni, illetve lassítani az artériák szűkületét, elmeszesedését is. További vizsgálatok pedig azt derítették ki, hogy az omega–3 zsírsavakban gazdag ételek rendszeres fogyasztása a stroke ellen is védhet.

Ugyanakkor a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatója, Seung-Kwon Myung szerint a legújabb kutatási eredményekből arra lehet következtetni, hogy a halolaj jótékony hatása nem biztos, hogy érvényesülni tud azok számára is, akik már átestek egy szívrohamon vagy stroke-on. – Nincsen rá egyértelmű bizonyíték, hogy az omega–3 zsírsavak fogyasztása egy második szívroham megelőzésére is hatásos lenne – magyarázza Myung egy 14 klinikai vizsgálat összesített adatait elemző kutatásra hivatkozva.

Csökkenti a koleszterinszintet
Nem véletlenül sorolja a Mayo Klinika a koleszterinszint csökkentésére legalkalmasabb öt étel közé a halat és az omega–3 zsírsavakat. Az omega–3 zsírsavak (a halolaj legfontosabb összetevője) segítenek a vér trigliceridszintjét csökkenteni, egyúttal növelik a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét. – Jótékonyan hat a koleszterinszintre a halolajkapszula, a heti 2-3 alkalommal a lazac vagy akár a tonhalkonzerv fogyasztása is – részletezi Elaine Magee dietetikus.

Segíti a csontokat
A Marylandi Egyetem egészségügyi központja szerinte a halolajban található omega–3 zsírsavak segítenek a csontok egészségének megőrzésében. Több kutatás is azt mutatta ki, hogy a zsírsavak mellett levő D-vitaminnak köszönhetően a szervezet hatékonyabban veszi fel a kalciumot az ételből, illetve a csökken vizelettel ürülő kalcium mennyisége is. Mindezek együttesen különösen kedvezően hatnak a csontok erősségére és növekedésére.

Enyhíti a menstruációs panaszokat
Egy négy hónapig tartó kutatás azzal az eredménnyel zárult, hogy enyhébbek voltak a  menstruációs fájdalmak a részt vevő 41 fiatal nő közül azoknál, akik a vizsgálat időtartama alatt rendszeresen fogyasztottak halolajkapszulát. Egy másik, dán kutatók által végzett kutatás 78 nő részvételével zajlott, akik napi öt kapszulát kaptak: ezek  vagy halolajat, vagy B12-vitaminnal dúsított halolajat, vagy fókaolajat vagy placebót tartalmaztak. A vizsgálat négy hónapja után enyhébb panaszokra hivatkoztak azok a résztvevők, akik a kutatás ideje alatt a B12-vitaminnal dúsított halolajkapszulát szedték.

Segít a mentális betegséges kezelésében
Azt tudjuk, hogy a zsírsavak nélkülözhetetlenek az agy egészséges működéséhez – ugyanakkor a halolajpótlékok mentális betegségek esetén való alkalmazásáról szóló kutatások még nagyon frissek, ezért legjobb, ha legelőször is egyeztet róla orvosával. Több vizsgálat szerint is a halolajban található omega–3 zsírsav jótékony hatással volt azokra, akik hajlamosabbak a depresszióra. Egy másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a bipoláris zavarban szenvedők esetében csökkent a hangulatingadozások száma, ha a hagyományos gyógyszeres kezelést halolajkapszulával egészítették ki. Végeztek továbbá kettős vakteszteket is (ezek során sem az orvos, sem a beteg nem tudja, hogy a beteg milyen szert vagy placebót kap). Az omega–3 zsírsavak mellett hat esetből öt skizofréniás beteg állapota javult.

Segít a cukorbaj megelőzésében
A bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának új kutatási eredményei szerint a halolajkapszulában található omega–3 zsírsavak növelték a glükózszintet szabályozó adiponektin nevű hormon szintjét. A kutatók szerint a magasabb adiponektinszint csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Enyhíti a reumás ízületi gyulladás tüneteit
Omega–3 tartalmának köszönhetően a halolaj enyhítheti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmas ízületi panaszokat. A Marylandi Egyetem egészségügyi központja szerint a halolajban található omega–3 egyaránt enyhíti a reggeli ízületi merevséget is. Egy kutatás szerint, ha a szokásos kezelést halolajkapszulával egészítik ki, hosszú távon jobb eredményeket érhetnek el reumatoid artritiszes betegek kezelése során.

Vote it up
297
Tetszett?Szavazzon rá!