Mi okoz izomfájdalmat?

Ezeknek a panaszoknak súlyosabb okuk is lehet, tehát nem érdemes félvállról venni őket

Kapcsolódó cikkek

Kis szívességre kérném meg a fotelban ücsörgő kedves olvasót. Emelje fel a bal lábát, térdét húzza fel minél magasabbra. (De közben nehogy bevágja a térdét az asztal sarkába!) 

Ez a mozdulat egy összehangolt folyamat eredménye. A mozgatóidegeken érkező ingerület hatására a bal combhajlító izmot alkotó izomrostok összehúzódnak, míg a comb hátsó felszínén elernyednek a feszítőizmok. Az izom-összehúzódás hátterében két egymáshoz kapcsolódó fehérjerost, az aktin és a miozin közötti kölcsönhatás áll.

Most ismételje meg a lábemelést. Százszor. (Na jó, ötvenszer is elég.) Közben figyelje, mi történik. Egyrészt elfárad. Sebaj, majd kipiheni. Ha viszont elég kitartó volt, összeszedett egy tisztességes izomlázat is.

Érdekes dolog ez az izomláz. Az izom-összehúzódáshoz szükséges energiahordozó vegyület, az ATP termeléséhez az izom cukrot használ fel. Ez „békeidőben” oxigénnel történik. Túlzott megterhelés esetén azonban már nem jut elég oxigéndús vér az izomba. De az izomsejt nem csügged: áttér az oxigén nélküli ATP-képzésre. Ennek azonban ára van: felszaporodik a tejsav. Sokáig úgy gondolták, hogy az ezzel járó savasodás marja az izmot. Ezért korábban általánosan javasolták, hogy a tejsav izomból való „kimosása” érdekében a delikvens fokozza az izom vérellátását, magyarán ugrabugráljon tovább. Nos, a mai ismeretek alapján talán nem ez a megoldás.

Izomlázas emberektől vettek ugyanis szövetmintákat, és ezeket vizsgálva kiderült: nem a tejsav a bűnös, hanem apró, szabad szemmel nem is látható izomsérülések, apró rostszakadások. Az ezeket kísérő gyulladás, duzzanat ingerli az itt lévő apró idegvégződéseket. Ezen pedig a kímélés segít. Meg egy jó kis meleg vizes borogatás.

Izomfájdalom nem csak túlerőltetés miatt jelentkezhet. Ahhoz, hogy az összehúzódás után elernyedjen az izomrost, további ATP-re és ásványi sókra is szükség van. A vízhajtók szedése, a nem megfelelő táplálkozás, a hasmenés vagy a verejtékezés miatt bekövetkező sóhiány ezért vezet izomgörcshöz. A jajgatás mellett ekkor vagy óvatosan masszírozva oldja a görcsöt, vagy beszerez a patikában, sportboltokban olyan készítményt, amellyel pótolni lehet a szükséges elektrolitokat. Ha ellenben gyakran jelentkezik ez a probléma, akkor érdemes orvossal kivizsgáltatni, mivel betegséget jelezhet.

Az izomláz oka az esetek zömében a rossz kondíció. Ezen könnyen  lehet segíteni

Mint például a lábszárban jelentkező hasogató fájdalom. Ezt a szaknyelven időszakos sántikálásként emlegetett állapotot az okozza, hogy a járáskor az alsó végtagi verőerek a rajtuk lévő szűkület miatt nem tudnak elegendő vért szállítani, aminek következtében az izmok tápanyag és oxigén hiányában görcsbe rándulnak. A verőérszűkület (VÉSZ) nemcsak kellemetlen panasz, de igazi vészjelző: utal arra, hogy valami nagyon nincs rendben az illető erekkel. VÉSZ esetén nő az infarktus és a szélütés veszélye is, ezért mindenképpen orvosi kezelést igényel.

Izompanaszok egyes gyógyszerek mellékhatásai miatt is jelentkezhetnek. Ebből a szempontból a vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinokat kell megemlíteni. Hatásukra ugyanis a betegek kis hányadánál súlyos izomszétesés lép fel, ami akár életveszélyes is lehet. Ezért, ha sztatinkezelés mellett izomfájdalmat, gyengeséget észlel valaki, mindenképpen jelezze az orvosnak.

Szerencsére, az izomláz oka az esetek zömében a nem megfelelő kondíció, ezen pedig lehet segíteni. Az első lépést a lábemelő gyakorlattal már megtette. A következő lépésben kászálódjon ki a fotelból és irány a szabadba! Napi legalább 30 perc sétával nemcsak a taglalt kellemetlenséget előzi meg, de általános egészségi állapotán is sokat lendít. Különben a vicc alapján „abszolút sportember” válik önből – olyan, akinek csak a sportújságot kell olvasnia, és máris izomláza lesz.

Vote it up
337
Tetszett?Szavazzon rá!