Mi okoz rekedtséget?

A háttérben akár komoly betegség is lehet, így érdemes odafigyelni erre a tünetre

Csöööndet! – harsogtam néhány hete, amikor ismételten benyitottam a gyerekszobába, ahol az ágyába parancsolt ifjúság a korábbi felszólítások ellenére csivitelt. – Az ember már a hangját is alig hallja tőletek.

Az utóbbi megállapítást már csak elsuttogni tudtam. A rendteremtés következtében ugyanis berekedtem.

A rekedtség oka a hangképzésért felelős hangszalagokat érintő elváltozás. A hangszalagok a gégében, a pajzsporc és a kannaporc között feszülnek ki. (A pajzsporc elülső része hátrahajtott fej mellett a nyakon kis kiugró domborulatként látható. Férfiaknál ez az ádámcsutka. A kannaporc a gége hátsó falában van.) Mindenkinek két, megvastagodott kötőszövetes lemezből álló hangszalagja van. A hangmagasságot a hangszalagok hossza befolyásolja. A férfiak hangja azért mélyebb a nőkéhez képest, mert a pajzsporcuk előrébb, hegyesebb szögben áll. Serdülőkorban fiúknál a hangmagasság hirtelen (és az érintett számára is váratlan) megváltozásáért, a mutálásért a pajzsporc hirtelen növekedése a felelős.

A hangszalagok mozgatását egy igen összetett, izmokból, ízületekből, porcokból álló rendszer végzi. (Az anatómiaszigorlat rettegett eleme ezeknek a részletes ismerete. Emlékszem házi nyelvtörő-vetélkedőkre is, amelyek során az egyik feladat a muszkulusz krikoaritenoideusz poszterior, a két hangszalagot távolító izom minél gyorsabb kimondása volt.) Hang csak akkor képződik, ha a hangszalagok között van rés: teljesen zárt hangrés esetén – amire a fokozott haspréssel járó tevékenység végzésekor van szükség – nincs hang. Próbálja csak ki, ha felülések végzése közben vidáman tud társalogni, akkor ön a kivétel.

A hangszín a hangszalagok rezgésétől függ. Ha ezt akadályozza valami, bereked az ember. Az ok legtöbbször gyulladás. Ennek hátterében sokszor túlerőltetés (magyarán: ordítozás) vagy valamilyen heveny felső légúti fertőzés, többnyire vírusos nyavalya áll. Ilyenkor nincs mit tenni: a kímélet hangot terem. A probléma magától elmúlik, feltéve, hogy az illető nem erőlteti a beszédet. Tilos persze a dohányzás, és érdemes kerülni a túl hideg vagy túl meleg ételek, fűszerek, az alkohol, valamint a hideg és a szénsavas italok fogyasztását is.

A suttogást mellőzze, az is megterheli a hangszálat! Sokan különböző házi praktikákra, így sós vízzel való gargarizálásra, gyógyteákra, szopogatós cukorkára vagy homeopátiás bogyókra esküsznek, de ezek értékét tudományosan általában nem igazolták.

Hangszínváltozáskor és három hétnél tovább tartó rekedtség esetén forduljon gégészhez

A hosszabb ideje fennálló rekedtség hátterében is többnyire gyulladás áll. Ilyet elsősorban dohányosok tudnak beszerezni maguknak.

A hangszalagok mozgását szemölcs – úgynevezett papillóma – is gátolhatja. A pedagógusok, hangjukból élő színészek, énekesek karrierjét az énekescsomó veszélyezteti, ami a hangszálon a helytelen hanghasználat, túlerőltetés miatt fellépő apró megvastagodás. Ritkán rosszindulatú daganat, gégerák vezet a hangszín megváltozásához.

Ezekre a nyavalyákra két dolog jellemző. Egyrészt a kiváltó októl függetlenül egyetlen tünetük a rekedtség; másrészt többnyire orvosi segítségre (gyógyszerekre vagy műtétre) van szükség ahhoz, hogy elmúljanak. Ezért minden hangszínváltozás és három hétnél tovább tartó rekedtség esetén gégészhez kell fordulni.

A hangszalagok gégetükörrel való megtekintésével (nem fáj!) pár perc alatt meg tudja mondani, mi áll a háttérben. Ez azért is fontos, mert minél korábban kezdik el a kezelést, annál nagyobb a gyógyulás esélye.

A nevelés mellékhatásaként fellépő hangvesztésem szerencsére megszűnt pár nap alatt. Persze ez a gyermekeim érdeme, akik újabban szó nélkül lefekszenek. Leoltjuk a lámpát, és addig ülünk mellettük, amíg elalszanak.

Vote it up
259
Tetszett?Szavazzon rá!