Mi okozhat halláskárosodást?

Hogyan előzheti meg hallása gyengülését? Ha pedig már romlott a helyzet, mit tehet? Milyen gyógymódok léteznek?

A halláskárosodás hátterében némely esetben egészen egyszerű probléma áll: a hallójáratban összegyűlt fülzsír. Ezt könnyen helyre lehet hozni, a fülész kimossa a fülét. Ön ne tegye! Máskor a tartós középfülgyulladás okozza a halláskárosodást, ezt a kiváltó októl függően kezelni lehet. Sajnos az esetek nagy részében gyógyszerek nem segítenek. Ilyenkor a fülész beutalhatja az audiológiára, ahol megállapítják a halláskárosodás mértékét és típusát. Az audiológustól kaphat hallókészüléket is. Ezek a szerkezetek meglehetősen drágák, viszont a visszakapott hangérzékelés nagy megkönnyebbülést jelent. Bizonyos esetekben pedig műtétre is sor kerülhet.

Életmódváltás
Bár előfordulhat, hogy a hallása már nem lesz többé a régi, mégis sokat tehet azért, hogy ne romoljon tovább. Íme, néhány hasznos tanács:

Kerülje az erős zajokat! Ha hangos koncertre vagy sporteseményre megy, használjon füldugót. Így nem marad le semmiről, viszont a veszélyesen magas decibelek nem tudnak kárt tenni a fülében. Ugyanez érvényes bármikor, amikor túl hangos zaj veszi körül, például építkezésen vagy a forgalomban vagy akár a metróban.

 Sportoljon! A Wisconsini Egyetem kutatói 1600, 52 és 97 év közötti embert vizsgáltak meg, és azt találták, hogy akik végeztek testmozgást, azoknak 32 százalékkal kisebb eséllyel volt rossz a hallásuk, mint azoknak, akik nem mozogtak. A szív- és érrendszeri betegséggel küzdők (akiknél néha az ülő életmód is tovább ront a helyzeten) 54 százalékkal nagyobb eséllyel szereznek halláskárosodást.

 Szokjon le a dohányzásról! Egy japán vizsgálatban 1554, ugyanazon cégnél dolgozó férfit vizsgáltak meg, és arra jöttek rá, hogy a dohányosok több mint kétszer akkora eséllyel hallottak rosszabbul, mint a nem dohányzók.

 Kapcsolja ki a háttérzajokat! Ha nem érti jól, amit mondanak, szabaduljon meg a zavaró háttérzajoktól, például kapcsolja ki a tévét, rádiót, zenelejátszót, mosogatógépet, vagy menjen távolabb az utcai zajtól.

 Tanítsa meg beszélni családját és barátait! Pár egyszerű javaslat, és máris jobbá teheti a kommunikációt azokkal, akikkel a leggyakrabban beszél. Nem kell, hogy kiabáljanak, elég, ha megkéri őket, hogy egy kicsit hangosabban beszéljenek, és artikuláljanak jól. Mindig nézzenek szembe önnel, és beszéd közben ne egyenek vagy rágózzanak. Íme, pár további tanács!

Kezelési módok
Számos halláskárosodott embernek – akiknél úgynevezett vezetéses halláscsökkenés áll a probléma hátterében - nagy segítséget jelent a hallókészülék. Ezek az eszközök alapvetően a hangok felerősítésével működnek. Egy kicsiny mikrofon felfogja a hanghullámokat, és elektromos jelekké alakítja, majd ezek a jelek egy erősítőn keresztül jutnak el a fülbe. Bár a hallókészülék sem képes arra, hogy visszaadja az eredeti hallást, mégis sokat javíthat rajta, ezzel együtt pedig az életminőségen is. Egy 2300 fős, 50 év feletti halláskárosultak körében elvégzett vizsgálat szerint azok, akiknek a hallásproblémáját nem kezelték, gyakrabban számoltak be depresszióról, szorongásról és paranoiáról, mint azok, akiknek volt hallókészülékük. A kezeletlen csoport emellett elszigeteltebbnek érezte magát, és ritkábban vett részt szervezett társas tevékenységekben. Tehát ha orvosa vagy fül-orr-gégésze a hallókészüléket ajánlja, fogadja meg a tanácsot.

Ha a halláskárosodás hátterében a belső fül betegsége áll, cochlea-implantátum segítségével részben visszaállítható a hangérzékelés képessége, ezáltal szájról olvasás és a jelnyelv használata nélkül is megértheti a beszédet. Ez a bonyolult elektromos eszköz felfogja a hasznos hanghullámokat, és a belső fülbe, a csigába helyezett elektródákon keresztül elektromos impulzusokat küld az agyba. Bár az implantátum nem állítja helyre a természetes hallást, viszont olyan jól pótolja, hogy újra lehetségessé válik a személyes és telefonos kommunikáció.

Az esetek 2–3 százalékában otoszklerózis okozza a halláskárosodást. Ez egy örökletes betegség, melynek során a hallócsontocskák összecsontosodnak egymással, illetve a belső fület védő csonttal. Műtéti úton kezelik: egy műanyagból és drótból készült protézissel helyettesítik a három hallócsont egyikét, a kengyelt. Ezzel az eljárással is hatékonyan helyreállítható a hallás.

Gyógyszerek
Az életkorból adódó, valamint a túl hangos zajok miatt kialakuló természetes halláskárosodáson az esetek többségében nem segít semmilyen gyógyszer. Ha viszont más probléma áll a háttérben, megoldást hozhatnak a tabletták. Léteznek például olyan szerek, amelyek feloldják a fölösleges fülzsírt (bár ilyenkor jobb, ha a fülész kimossa). A középfül-gyulladást antibiotikumokkal lehet legyőzni. A különféle allergiák okozta középfülgyulladás miatt kialakuló halláskárosodáson pedig az antihisztaminok és orrcseppek segíthetnek.

Vote it up
224
Tetszett?Szavazzon rá!