Mi takarékos, és mi nem?

Eloszlatunk néhány tévhitet az energia fogyasztásával és megtakarításával kapcsolatban

Az elektromos hálózatra csatlakoztatott készülékek – tévék, laptopok – kikapcsolt állapotban nem fogyasztanak áramot.
Tévedés!
Egyes készülékek, töltők akkor is fogyasztanak áramot, amikor nincsenek használatban. Az „energiavámpírok” okozta veszteség elkerülésére a legjobb módszer, ha nem hagyja készenléti módban, hanem áramtalanítja őket, például kihúzza a falból a csatlakozóikat. Egy átlag háztartás ezzel 25-30 ezer forintot is megtakaríthat évente. Íme, pár további rezsicsökkentő tipp!

A kézi mosogatás energiatakarékosabb a gépinél.
Ellenkezőleg!
Helyes használat mellett a mosogatógép energiahatékonyabb, mint ha folyó víznél, kézzel mossa el az edényeket. Mielőtt bekapcsolná, győződjön meg róla, hogy a gép tele van. Ha lehetséges, üzemeltesse energiatakarékos módban, ami néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik. Ha pedig most készül venni egyet, így válasszon!

A kukta energiafaló.
Ez nem így van.
A mai gyorsfőző edények biztonságosabban és könnyebben használhatók, mint elődeik. A kukták lényegében lezárható, tömített tetejű fazekak. A légmentesen zárt edény belsejében magas hőmérséklet keletkezik, ami rendkívül gyorsan átjárja a megfőzendő nyers alapanyagokat. Ennek következtében az étel legfeljebb feleannyi idő alatt elkészül, emellett a korszerű edény 40 százalékkal kevesebb energiát használ el, mint a hagyományos fazék.

A napelemek felhős napokon nem termelnek áramot.
Nem igaz,
mert noha a napelemek ragyogó napsütésben a leghatékonyabbak, borús időben is összegyűjtik a szórt fényt. A kollektorok azért produktívabbak a nyári hónapokban, mert olyankor hosszabbak a nappalok, mint télen.

Az asztali számítógép képernyővédője energiát takarít meg.
Sajnos nem.
A képernyővédő csak egy újabb program, amely más programokhoz hasonlóan energiát fogyaszt. Ennél kisebb fogyasztási igényű az „alvó mód”, de a leghatékonyabban úgy akadályozhatja meg a felesleges áramfelhasználást, ha hosszabb szünetek idejére kikapcsolja a monitort vagy akár a számítógépet.

Olcsóbb, ha a fűtés hőszabályzóját egy állandó alacsony értékre állítja, mint ha a rendszer folyton ki-be kapcsol.
Félreértés,
amelynek következtében sokaknál egész nap nem melegszik fel a lakás a kellemes hőmérsékletre. Nemcsak a komfortérzetünk miatt előnytelen folyamatosan takarékon üzemeltetni a fűtést, hanem azért is, mert így a nap egy jó részében fölöslegesen fűtik a lakást. Érdemes inkább beprogramozni a termosztátot, hogy a rendszer akkor dolgozzon, amikor otthon vannak és magasabb hőmérsékletre van szükségük.

Minél kisebb az autó motorja, annál kevesebbet fogyaszt.
Nem feltétlenül!
Egy nagy autó kétliteres motorral akár kevesebb üzemanyagot is fogyaszthat, mint egy ugyanakkora 1,6 literessel, mivel az azonos súly megmozgatása kevesbé megerőltető számára. Az Egyesült Királyságban végzett tesztekben a kisebb űrtartalmú motorral szerelt ötajtósok fogyasztás szempontjából rosszabbul szerepeltek, mint a nagyobb motorral felszerelt társaik.

A mikrohullámú sütő csak melegítésre jó.
Cseppet sem.
Még egy hagyományos mikrohullámú sütő is jóval többet tud egyszerű ételmelegítésnél, lehet benne például zöldséget és rizst főzni. A mikrohullámú kombinációs sütők még sokoldalúbbak: az integrált forrólevegő-befúvás vagy légkeverés, illetve még egy gyakori kiegészítő: a hagyományos elektromos fűtőtest jóvoltából egész csirkét is lehet sütni bennük. Ha nem sütőben, hanem mikróban melegíti fel az előző napi maradékot, az energiamegtakarítás 75 százalék is lehet.

Vote it up
249
Tetszett?Szavazzon rá!