Mielőtt téli gumit választana

Mire kell figyelnie? Tudja például, hogyan olvashatja le a gyártási időt? Így nem fognak sokéves abroncsot önre sózni

A legfontosabb kérdés: Muszáj? Igen. Mert hidegben a nyári gumi megkeményedik, rosszul tapad, és a mintázata sem alkalmas hóra, jégre

Mikor? Amikor a hőmérséklet +7 Celsius fok alá süllyed.

Mekkora? Az átmérő egyezzen a nyáriéval, de válasszon keskenyebb abroncsot, mert a kisebb felületen nagyobb a keréknyomás, így jobb a tapadás.

Jelzés? „M+S” (mud and snow) és a hópehely szimbólum együtt. (M+S önmagában jelölhet terep-, illetve négy évszakos gumit is!)

Mintázat? A mély és széles hornyok szolgálják a hó, latyak elvezetését, de a legfontosabbak a futófelületen sűrűn elhelyezkedő lamellák: apró, szétnyíló kapaszkodó élek, amelyek képesek tapadni akár jégen is.

Gyártás időpontja? Az abroncs oldalán található „DOT” jelzés után látható a gyártás dátuma (pl. DOT 2308: 2008 23. hete): ne vegyen sokéves, „állott” abroncsot.

Kettő vagy négy? Négy, mert a szabadon futók is megcsúszhatnak, oldalirányban „kitörhetnek”.

Felnivel? A felnire szerelt téli gumi egyszeri pluszberuházást igénylő, de hosszabb távon megtérülő, az évi kétszeri kerék-kiegyensúlyozást pótló, kényelmesebb és a gumikat is kímélő megoldás.

Forgásirány? A megjelölt forgásirányban használható, jellemzően ék alakú szimmetrikus mintázatú abroncsok zajosabbak, viszont nagyon hatékonyan vezetik el a havat, jégkását, vizet.

Bónusztipp Drága, de fokozott biztonságot nyújt a „defektmentes” téli gumi.

Vote it up
371
Tetszett?Szavazzon rá!