Migrén: hatásos és hamis gyógymódok

Megkeseríti az életét a migrén? Kezelje bizonyítottan működő gyógyszerekkel, hogy elmúljon a fájdalom

Mindenki számára: zsírmentes diéta
Az atlantai Headache Center szerint a migrénes rohamot a felnőttek 80 százalékánál stressz váltja ki, 65 százalékuknál hormonszint-ingadozás, 44 százalékuknál a szagok, 38 százalékuknál a fény, 36 százalékuknál dohányfüst, 27 százalékuknál egyes ételek és így tovább.

Egy a témától független kutatás során a résztvevők annyira alacsony zsírtartalmú étrendet követtek, hogy a vizsgálat 12 hete alatt a kalóriabevitelük kevesebb mint 10-15 százaléka származott zsírokból. A kutatás végén a részt vevő migrénesek többek között azt észlelték, hogy 40 százalékkal ritkábbak lettek a fejfájásos rohamaik, illetve ha mégis fájdalmat éreztek, az a szokásoshoz képest 66 százalékkal enyhébb volt, időtartama pedig 70 százalékkal rövidebb.

Mindenki számára: B2-vitamin, kerti székfű, melatonin, kalaplapu
B2-vitamin: Egy belga vizsgálatban azoknak a résztvevőknek a 60 százalékánál, akik naponta 400 milligramm B2-vitamint (riboflavint) szedtek, felére csökkent a migrénes rohamok száma.

Kerti székfű: Ez a népszerű gyógynövény brit kutatók szerint enyhe és ideiglenes hatást fejt ki, ugyanakkor egy nemrég lezajlott vizsgálat során a jelentős partenolid-tartalmú kertiszékfű-kivonat havi 5-ről 3-ra csökkentette a migrénes fejfájások számát.

Melatonin: Felére csökkent a migrénes rohamok gyakorisága azon személyek kétharmadának, akik 3 hónapon át minden este bevettek egy melatonint lefekvés előtt.

Kalaplapu (vörös acsalapu) alapú orvosságok: Egyes kutatók fejfájás kezelésére a legjobb vizsgált gyógynövénynek tartják. A Neurology című folyóiratban megjelent egyik vizsgálat szerint a migrénben szenvedők 68 százalékának felére csökkentette az érzett fájdalmat egy kalaplapu-kivonatot tartalmazó gyógyszer.

Enyhe migrénre: vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók
Ha a migrénes rohamok még nem zavarják mindennapi életét, illetve ha 5 rohamból legfeljebb egy során lép fel hányinger, akkor az olyan vény nélkül is kapható készítmények, mint az aszpirin, az ibuprofen, az acetaminofen vagy a naproxen, hatásosak lehetnek. Az acetaminofen–aszpirin–koffein kombinációt tartalmazó gyógyszerek átlagosan 20 perccel gyorsabban hatnak, mint az ibuprofen.

Heves migrénes rohamra: vényköteles gyógyszerek
Ha a vény nélkül kapható gyógyszerek nem bizonyulnak elég hatékonynak, forduljon orvosához, hogy írjon fel önnek triptánt. A triptán-készítmények képesek megszüntetni a migrénes rohamot, ha már az első tüneteknél azonnal beveszi, illetve később is segíthetnek a fájdalmat enyhíteni. Az esetek több mint 40 százalékában a triptánok egy órán belül hatni kezdenek, és két órán belül teljesen megszüntetik a fájdalmat.

Rendszeres migrénes roham esetén: megelőző gyógyszerek
Ha havonta legalább kétszer van migrénes rohama, akkor nem a rohamok elállításában, hanem azok megelőzésében kell gondolkoznia. Megfelelő gyógyszer segítségével 4 héten belül felére csökkentheti a rohamok számát. Vizsgálatok szerint a migrénesek 90 százalékánál enyhültek a panaszok a béta-blokkoló propranolol, illetve timolol szedésekor; ha a béta-blokkolók nem segítenek, a kalciumcsatorna-blokkolók még beválhatnak.

Mindenki számára: kevesebb fájdalomcsillapító
Ellentmondásosan hangozhat, de fontos, hogy ne vigye túlzásba a fájdalomcsillapítók szedését, különben többet fog ártani, mint segíteni! Ha heti kettőnél többször van olyan súlyos fejfájása, hogy vény nélkül kapható gyógyszert kell bevennie, vagy ha havi 17-nél többször szorul triptánra, az éppen kiválhat fejfájást, figyelmeztetnek német kutatók.

Egyeseknek jó: akupunktúra
Egy 13 vizsgálat eredményét összevető brit vizsgálat szerint még nem lehet megmondani, hogy az akupunktúra valóban enyhíti, illetve megelőzi-e a migrénes fájdalmakat. Ugyanakkor egy kutatás során azoknak az önkénteseknek, akik 3 hónap alatt 12 akupunktúrás kezelést kaptak, 15 százalékkal csökkent a fájdalomcsillapítók iránti igények a kezelésben nem részesülőkhöz képest.

És ami nem jó migrén ellen: magnézium és homeopátia
Magnézium: Az alacsony magnéziumszintet kapcsolatba hozták a migrénnel, azonban 3-ból 2 vizsgálat szerint nincs kedvező hatása a magnéziumpótlásnak.

Homeopátia: Brit kutatók 3 havi homeopátiás és 3 havi placebós kezelés után sem tapasztaltak különbséget a migrénes rohamok gyakoriságában.

Vote it up
259
Tetszett?Szavazzon rá!