Mikor előny az üres has?

A korgó gyomor egyes dolgokat megkönnyít, más esetekben azonban csak a hátrányára válik. Íme, öt példa

Ezt tegye: hozza meg a nehéz döntéseket
Egy holland kutatás szerint üres hassal valószínűbb, hogy jól döntenek az emberek. A Men’s Health magazin szerint a vizsgálat során azok a résztvevők, akik koplaltak a tesztek kitöltése előtt, 50 százalékban nyerő döntéseket hoztak, szemben a teszt előtt étkező társaikkal, akik csak az esetek 40 százalékában döntöttek jól. A kutatás vezetője, Denise de Ridder ezt azzal magyarázza, hogy az éhség hatására az ember kevésbé az eszére hallgat, sokkal inkább ösztönösen cselekszik. Sokszor pedig éppen az intuíciók szabadjára engedésére van szükség ahhoz, hogy jól döntsön!

Ezt tegye: kerüljön közel partneréhez
Összebújna a párjával este? Ha előtte egy étteremben randiztak, akkor talán nem ez a legjobb pillanat! A MedicalDaily internetes egészségmagazin szerint az emésztés túl sok energiát köt le, aminek következtében romlik az erekcióhoz egyébként nélkülözhetetlen kismedencei keringés. Ráadásul nőknek és férfiaknak egyaránt alábbszáll a harci kedvük, ha a sok evéstől elteltnek, lomhának érzik magukat.

Ezt ne tegye: shoppingolás
Azt magyarázni sem kell, hogy élelmiszerboltba miért nem jó ötlet éhesen menni, ez azonban igaz minden más jellegű vásárlásra is! Egy vizsgálat során áruházból kilépő vásárlók nyugtáit hasonlították össze, továbbá megkérték az így megszólított 81 tesztalanyt, hogy mondják el azt is, hogy mennyire éhesek, illetve milyen a hangulatuk. Ez alapján sikerült megállapítani, hogy az átlagnál éhesebb vásárlók 64 százalékkal többet költöttek nem éhes társaiknál – pedig ennek az aránynak a meghatározása során számoltak még az olyan egyéb befolyásoló tényezőkkel is, mint a hangulat, illetve a vásárlással töltött idő.

Amikor éhesek vagyunk, a szervezetben egy ghrelin nevű hormon szabadul fel, a homloklebeny azon részén fejtve ki hatást, amelynek a motiváltságban van szerepe. Aki üres hassal megy a boltba, könnyen többet költhet, mint egyébként tenné – ezért jobb, ha jóllakottan indul csak útnak.

Ezt ne tegye: veszekedés a párjával
Ingerült, kötekedős hangulatában van? Egyen valamit, mielőtt még olyasmit mond, amit valójában nem is gondol komolyan! Az Ohiói Állami Egyetem pszichológiatanszékén végezték azt a tavaly publikált kutatást, amely során 100 házaspárt vizsgáltak 3 héten keresztül. Minden este megmérték a vércukorszintjüket, majd azt kérték a résztvevőktől, hogy döfjenek egy tűt egy vudubabába, amely a párjukat szimbolizálta. Az eredmény: kétszer annyi tűt használtak fel azok a résztvevők, akiknek alacsony volt a vércukorszintjük! – Rengeteg energiát felemészt az önkontroll – állítja Brad J. Bushman haragkutató. – Az emberi agyat kalória hajtja, így az érvelésért és az érzelmek irányításáért felelős homloklebenyt is. Az elfogyasztott kalóriának mintegy 25 százalékát az agy használja fel!

Ezt ne tegye: edzés
Sokan azt hiszik, hogy azért érdemes üres hassal edzeni, mert így nem a frissen elfogyasztott szénhidrátot, hanem a zsírtartalékokat égeti el – a tudományos kutatások azonban ezt cáfolni látszanak! A Strength and Conditioning Journal című tudományos folyóiratban megjelent vizsgálat arra világított rá, hogy akár evett edzés előtt, akár nem, a szervezet ugyanannyi zsírt fog elégetni; utóbbi esetben azonban azt kockáztatja, hogy az izomkötegekből is veszíteni fog. Ráadásul az edzés intenzitása és az összes elégetett kalória mennyisége is kisebb lesz.

Vote it up
138
Tetszett?Szavazzon rá!