Mikor jár le a szavatossága?

Íme, pár alapvető élelmiszer, amely a cimkéjén szereplő dátumnál jóval tovább eláll

Száraztészta
Ha például egy tíz éve vásárolt csomagból készíti a vacsorát, akkor lehet, hogy kicsit kevésbé lesz intenzív az íze; egyébiránt a bontatlan száraztészta, mondhatni, örökké jó.

Konzervbab és szárazbab
Betette a spájz legmélyére, és csak évekkel később talál újra rá? Nyugodtan főzze is meg, legfeljebb kicsit tovább kell áztatni előtte.

Ecet
Magas savtartalma, mint egyfajta természetes tartósítószer, megakadályozza a kórokozók fejlődését – ennek köszönhetően az ecet nem romlik meg. Egyes fajták esetében felléphet elszíneződés (kivéve a desztillált fehérecetet), esetleg opálossá válhat a folyadék, mindez  azonban nem érinti sem az ízt, sem a minőséget!


A só alapvetően egy kőzet, azaz ahogy a gránitot sem fenyegeti különösebben a penész vagy épp a baktériumok, úgy a konyhasón sem fognak kifogni.

Vaníliakivonat
Magas alkoholtartalmának köszönhetően örökre eláll, ugyanakkor íze és aromája miatt érdemes 5 éven belül elfogyasztani. Fénytől és hőtől óvni kell, de vigyázni kell, mert a hűtőszekrény is kárt tehet benne.

Worcestershire-szósz
Mintha csak bor lenne, a Worcestershire-szósz is egyre finomabb, ahogy korosodik: a folyadék párolgásával intenzívebb lesz az íze. Felbontatlanul akár 10 évig is eláll, felbontás után ha hűvös, sötét helyen tárolja, még 2-3 évig fogyaszthatja.

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!