Mikor károsak a zöldségek az egészségre?

Általában minél többet érdemes fogyasztani, ám egyes betegségek esetén csak módjával

Gyomorégés
A paradicsomban, illetve a paradicsom alapú termékekben található, egyelőre azonosítatlan anyag savas refluxot okozhat. Ha önnél erre utaló tünet (például gyomorégés) áll fenn, hagyja ki 2-3 hétig az étrendjéből, hogy kipróbálja, ettől jobban érzi-e magát. Egyébként az alábbi módszerekkel is enyhítheti a bajt.

Alvadásgátló gyógyszer szedése
Amennyiben ön alvadásgátló gyógyszert szed, fontos, hogy a K-vitamin-bevitele állandó legyen. A hirtelen megnövekedett K-vitamin-fogyasztás ugyanis csökkenti a gyógyszer hatékonyságát. Ez alkalmasint azt is jelenti, hogy fontos az egyenletes zöldségfogyasztás, mivel ebből a forrásból nyeri legnagyobb részét a K-vitaminnak. Próbáljon hasonló mennyiségű zöldséget enni mindennap! Ha különösen kedveli azokat a zöldségeket, amelyeknek magas a K-vitamin-tartalma (mint amilyen a kelbimbó, a mángold, a spenót, a mustárlevél, a répa zöldje): ne fogyasszon többet, mint fél pohárnyit egy nap, és erre is lehetőleg ugyanabban az időben kerüljön sor!

Ha volt már veseköve
Öt emberből egynek, akinek kalcium-oxalát alapú veseköve volt (ami egyébként az egyik leggyakoribb vesekőtípus), a vizeletének is magas az oxaláttartalma. Ha volt már veseköve, akkor érdemes korlátozni az oxalátban gazdag ételek fogyasztását. Ilyen a rebarbara, a spenót, a cékla (répafélék) és utóbbiak zöldje. Tudta, hogy a citrom jó vesekő ellen?

Köszvény
A spárgafogyasztásra oda kell figyelni köszvényes fájdalom esetén! A spárga purinokat tartalmaz, olyan anyagokat, amelyekből húgysav keletkezik, és ezáltal a köszvényre jellemző ízületi fájdalmas rohamokat okozhatnak.

Bizonyos anyagokra való allergia
Az olyan ételek fogyasztása, mint az articsóka, allergiás reakciókat válthat ki azokból, akik érzékenyek a parlagfű allergénjeire. Akik érzékenyek a latexre, azokból az avokádó is kiválthat allergiás tüneteket. Az aszpirinérzékenyeknél allergiás választ válthat ki a retek vagy a torma; ezek is szalicilátokat tartalmaznak, csakúgy, mint az aszpirin. Ismerjen meg további keresztallergiát kiváltó ételeket!

Bélgyulladás
Ha colitise (colitis ulcerosis) vagy Crohn-betegsége van, akkor kezelőorvosa azt tanácsolhatja, kerülje vagy minimalizálja a káposzta fogyasztását, melynek hatására gázosodás, haspuffadás jelentkezik. Általánosságban a keresztesvirágúak fogyasztását is érdemes lenne mérsékelni, mint amilyen a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó, ha azt tapasztalja, hogy súlyosbítják a tüneteit!

Fogyókúra
Nyugodtan legyen válogatós, ami a padlizsán alapú ételeket illeti! A padlizsán szivacsos belső szerkezete magába szívja a zsiradékot és az olajt. Valójában a fritőzben vagy serpenyőben kisütött padlizsán négyszer annyi zsiradékot szív magába, mint a sült burgonya. Minimalizálja a kalória-bevitelt azáltal, hogy ezt a zöldséget inkább olaj nélkül megsüti, párolja, pörköli, vagy pörköltként készíti el! Ha hirtelensültet szeretne készíteni belőle („sauté” főzési mód), akkor használjon tapadásmentes serpenyőt egy nagyon kevés olajjal!

Pajzsmirigy-alulműködés
A karalábé két olyan anyagot is tartalmaz, a progoitrint és a gluconasturtiint, amelyek a pajzsmirigy hormontermelő képességét befolyásolhatják. Ezek a vegyületek nem jelentenek veszélyt az egészséges emberekre, amennyiben a szokásos mennyiségű karalábét eszik. Pajzsmirigy-alulműködés esetén viszont érdemes megfőzni ezt a zöldséget, mert a főzés a jelek szerint hatástalanítja a vegyületeket.

Vote it up
184
Tetszett?Szavazzon rá!