Mikor van szüksége olvasószemüvegre?

A homályos kép nyilvánvaló, de akad még hét további árulkodó jel, amely elkerülhette a figyelmét

Elalszik a számítógépnél
A szem izmai akkor dolgoznak a legkeményebben, amikor közeli vagy részletes képre fókuszál, mint amikor számítógépen olvas vagy végez munkát. Ha szemüvegre van szüksége, szeme még inkább erőlködik, hogy tisztán lásson. Mivel ez nem természetes állapot a szemnek, hamar elfárad, amitől ön álmos lesz. Ha az olvasószemüveg sem segít, próbáljon gyakrabban pislogni vagy tolja a monitort kicsit hátrébb. Ezek az ötletek pedig segítenek megóvni a szemüvegét.

Erősebb lámpára van szüksége
Ha a megszokott olvasólámpa nem elég fényes, felkapcsol egy másikat, talán még a mennyezeti világítást is. Ha a szoba vagy a világítás jellegétől függetlenül soha nem elégedett a fénnyel, lehet, hogy olvasószemüveget kell viselnie. Idősebb korban ez egyre gyakoribb, de ne aggódjon, természetes jelenség. A kutatások azt mutatják, hogy a hatvanéveseknek háromszor fényesebb környezetre van szükségük, mint a húszéveseknek.

A karja is megérzi, ha olvas
Miként tartja a könyvet – ez az egyik legárulkodóbb jele annak, hogy olvasószemüvegre lehet szüksége. A rövidlátók – akik nem látnak jól messzire – legfeljebb 30 centiről olvasnak könyvet. Ha ön távollátó – vagyis a közeli képekkel van problémája –, lehet, hogy nyújtott karral tartja a könyvet. Ne feledje ezt a szabályt: amennyiben 35 centire tartva is homályosan látja a könyvet, forduljon szemészhez vagy optikushoz.

Rendszeresen fejfájás gyötri
Ha rendszeresen megerőlteti a szemét és nem tart elég pihenőt, gyakrabban vagy erősebben fájhat a feje. A közvetlenül a szeme mögött érzett fájdalom oka a távollátás vagy az asztigmia (’szemtengely-ferdülés’: a szaruhártya alakja miatt bizonyos szögből a tárgyak homályosnak látszanak) lehet. Mindkét probléma orvosolható szemüveggel. Tartson rendszeres szüneteket, ha a szemét fárasztó munkát végez. Az angolszász országokban az orvosok a 20-20-20 szabályt ajánlják: minden 20. percben 20 másodpercig nézzen valamit, ami 20 lábnyira (kb. 6 méterre) esik. És próbálja ki valamelyik házi gyógymódot, ha fáj a feje.

Soha nem eszik fodros kelt (vagy más leveles zöldséget)
Ha azt hiszi, elég sárgarépát rágcsálnia, hogy egészséges legyen a szeme, lemarad a leveles zöldségek üdvös hatásairól. Ezek az ételek sok luteint és zeaxantint tartalmaznak, vagyis olyan antioxidánsokat, amelyek csökkentik a szürkehályog kockázatát, illetve annak esélyét, hogy bármilyen szemüveget kell hordania. Egy csésze (kb. 13 dkg) fodros kelben az elkészítés módjától függően nagyjából 26,5 mg lutein és zeaxantin van. (Egy adag sárgarépában kevesebb mint 1 mg.) Itt a fodros kel további előnyeiről olvashat.

Fényes karikákat lát
Ha a szeme nem képes a fényt megfelelően fókuszálni az ideghártyára, a látvány homályos vagy szétszórt lesz. Ilyenkor fényes köröket láthat fényforrások, például villanykörték vagy fényszórók körül. Ez a probléma szemüveggel gyorsan orvosolható. A fényes karikák észlelése azonban gyakori tünete a szürkehályognak is, különösen ha homályos látással jár. Ha fényes karikákat lát, forduljon orvoshoz.

Elmúlt 40 éves
Miután betölti a negyvenet, szinte biztosan tapasztalni fogja a fenti tünetek valamelyikét, aminek a preszbiopia az oka. Preszbiopiáról akkor van szó, amikor a szem fokozatosan elveszti azt a képességét, hogy a közeli tárgyakra fókuszáljon (ez nem ugyanaz a jelenség, mint a távollátás). A tünetek általában a negyvenes évek első felében jelentkeznek, és folyamatosan súlyosbodnak a hatvanas évekig. Szerencsére egyszerű megoldás létezik erre öregedéssel járó folyamatra: az olvasószemüveg.

Vote it up
156
Tetszett?Szavazzon rá!