Mikor vegye be a gyógyszerét?

Ha orvosa napi egyetlen szem gyógyszert írt elő, betegségtől függően más-más időpontban célszerű bevenni

Hiába szól az előírás egyszerűen csak „napi egy” tablettáról
Az alvást, a hormontermelést és egyéb folyamatokat szabályozó napi biológiai óra miatt a nap különböző szakaszaiban máshogy reagál a szervezet bizonyos gyógyszerekre. – Ronthat a hatékonyságukon, de akár problémát is okozhat, ha a gyógyszereket nem a biológiai órájának megfelelő időpontban veszi be – figyelmeztet Michael Smolensky, a Texasi Egyetem biomérnök-professzora. A gyógyszer-kronoterápia nevű új orvosi szakterület célja, hogy a maximális hatékonyság és minimális mellékhatások érdekében összeegyeztesse gyógyszerszedési szokásait saját napi biológiai órájával. A következő összeállításból megtudhatja, a kronoterápia alapján mi a legjobb időpont bizonyos gyógyszerek beszedésére – ugyanakkor fontos, hogy mindenképp konzultáljon orvosával, mielőtt változtatna gyógyszeres kezelésén.

Legjobb reggel bevenni: antidepresszánsok
Az antidepresszánsok közé tartozó SSRI-k (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) gyakori mellékhatása az alvászavar, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy inkább alvás után, ébredéskor vegye be őket!

Legjobb reggel bevenni: csontritkulás elleni gyógyszerek
Azt ajánlják az orvosok, hogy reggel, még üres gyomorra vegye be biszfoszfonát-készítményeket egy pohár vízzel, és az ezt követő egy órában ne egyen, igyon, és ne szedjen be sem más orvosságot, sem étrendkiegészítőt.

Legjobb vacsoraidőben bevenni: gyomorégés elleni gyógyszerek
Éjjel 10 és hajnali 2 között a gyomor kétszer-háromszor annyi savat termel, mint más napszakokban. Ha úgynevezett H2-receptor blokkolót, tehát egy gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert szed, azt legjobb, ha ebéd előtt körülbelül fél órával veszi be. Így az orvosság egész este, amikor a kiválasztás a legintenzívebb, gátolni fogja a gyomorsavtermelést.

Legjobb vacsoraidőben bevenni: allergia elleni gyógyszerek
A szénanátha jellemzően egész éjszaka csak fokozódik, és reggel a legelviselhetetlenebb. A napi egyszer szedendő antihisztamintabletták  általában 8-12 órával a beszedésük után érik el teljes hatásfokukat – tehát, ha vacsoraidőben veszi be, a leghatékonyabb a következő reggelre lesznek. Ha napi két tablettát ír elő az orvosa, azokat reggel és este szedje.

Legjobb lefekvés előtt bevenni: koleszterinszint-csökkentők
A máj koleszterintermelése éjfél után a legmagasabb, míg reggel, illetve délután a legalacsonyabb. Mindezek miatt a koleszterinszint-csökkentő sztatinok szedése közvetlenül lefekvés előtt ajánlott!

Legjobb lefekvés előtt bevenni: vérnyomáscsökkentők
A vérnyomás jellemzően napközben magasabb és éjszaka alacsonyabb – sok esetben azonban, például ahogy öregedik az ember, elmarad a vérnyomás esti csökkenése, ami pedig stroke, szívroham és vesebetegség veszélyével fenyeget! Ebben az esetben azt tanácsolják a szakértők, hogy lefekvés előtt vegye be a vérnyomáscsökkentő gyógyszert: az segít a vérnyomás egészséges napi ritmusának megtartásában, így előzve meg az esetleges betegségeket. Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzin-receptor blokkolók) akkor a leghatékonyabbak, ha elalvás előtt veszi be őket!

Legjobb, ha a tünetek megjelenésével veszi be: degeneratív ízületi gyulladás (artrózis) elleni gyógyszerek
Francia kutatók szerint a naproxenhez vagy az ibuprofenhez hasonló nem szteroid gyulladáscsökkentőket (rövidítve: NSAID) körülbelül 6 órával azelőtt érdemes bevenni, hogy a fájdalmak elérik a legmagasabb szintet – így addigra már teljesen ki tudják fejteni a hatásukat. Ha általában délután jelentkeznek a fájdalmak, a gyógyszert reggel, kora délelőtt vegye be; kora délután, ha a fájdalom este szokott fellépni; és a vacsorához, ha a fájdalom inkább éjszaka jellemző.

Vote it up
270
Tetszett?Szavazzon rá!