Mikrohullámú sütő: mire jó még?

Azt hiszi, csak az étel felmelegítésére alkalmas? Meg fog lepődni, hiszen se szeri, se száma a felhasználási módoknak

Korábban is ajánlottunk már tippeket, hogy mire használható a mikró: például a szivacsok és a vágódeszka fertőtlenítésére, a leromlott állagú méz és barnacukor feljavítására. Íme, kilenc új ötlet!

Fokhagymahámozás könnyedén
Mikrózza meg az egész foghagymát 15 másodpercig! Ezután a héja olyan könnyedén lejön, mint a karikacsapás! A fokhagyma víztartalma gőzzé alakul, ami meglazítja a fokhagyma belseje és a héja közötti tapadást, és ez könnyűvé teszi a hámozást.

A száraz kenyér megmentése
Hoppá! Elfelejtette tökéletesen bezárni a kenyeres zacskót? Megszáradt a péksütemény? Egyszerűen csomagolja a felfrissítendő ételt nedves papírszalvétába, és tegye a mikrohullámú sütőbe 20 másodperces szakaszokra! A papír nedvességtartalma átszivárog a kenyérbe, és újra frissé, élvezhetővé teszi azt anélkül, hogy átáztatná.

Könnyű facsarás
Mielőtt kifacsarná a narancs vagy a citrom levét, a még egész déligyümölcsöt mikrózza 10 másodpercig! A mikrohullám fellazítja a rostokat a gyümölcs belsejében, és megkönnyíti, hogy az utolsó cseppig kifacsarja a levét.

Csonthéjasok pörkölése
Tegyen egy maréknyi diót, mogyorót, mandulát, stb. egy biztosan mikrózható tálba egy nagyon kevés olajjal, és 60 másodperces szakaszokban hevítse a mikrohullámú sütőben, úgy, hogy minden perc után megkeveri a tál tartalmát! A teljes főzési idő függ attól, hogy milyen csonthéjast pörköl, de nagyjából 5 percre lehet számítani. A trükk tökmag és napraforgómag esetén is kiválóan működik.

Öntisztítás
Ha már kissé viharvertnek néz ki a mikrója belülről, akkor öntsön egy kis ecetet egy mikrózható edénybe, és hevítse 2 percig! A folyadékból létrejött gőz hatására könnyedén kitörölheti a szennyeződéseket a sütő belső felületéről.

Zöldséghámozás könnyedén
A tökféléket és a gyökérzöldségeket olykor igen nehéz meghámozni. Hogy könnyebbé tegye a dolgát, melegítse a zöldséget mikrohullámú sütőjében 2-3 percig, ezután könnyebb lesz a hámozás, illetve könnyebb lesz a héjat elvágni – csak legyen óvatos, hogy nehogy megégesse a kezét, amikor kiveszi a felmelegített zöldséget a mikróból!

Nemcsak a konyhában segít
Testmelegítő házilag Fáj a háta? Töltsön meg egy régi (de tiszta!) zoknit rizzsel, aztán varrja be vagy csomózza össze a szárát! Melegítse a mikrohullámú sütőben 30 másodperces szakaszokban egészen addig, amíg el nem éri a kívánt hőmérsékletet! Íme! A rizsből szükség esetén költséghatékony testmelegítőt készíthet, újra meg újra. Vigyázzon, hogy ne melegítse a rizst túl magas fokozaton, nehogy megégjen a zoknin belül, mert akkor kellemetlen szag fog terjengeni a konyhájában!

Évelő növények gondozása A legtöbb zsákos földlabdát előre fertőtlenítik, de mihelyt kinyitja a zsákot, a virágföld kitetté válik a kórokozók számára a kertjében, házában, és ezek akár el is pusztíthatják a virágokat. Ahelyett, hogy a napsütésre várna, amely megöli a káros baktériumokat, sterilizálhatja a cserepes virágok földjét a mikrohullámú sütő által. Töltsön meg egy edényt vékonyan virágfölddel, tegye a mikróba félkilónként 60 másodpercre! (Műanyag edényt ne használjon!)

Bélyegek megmentése Elrontotta a címzést egy postai borítékon? Eltávolíthatja a bélyeget, ha vizet cseppent rá, és 10-15 másodpercre beteszi a borítékot a mikróba. Ezután könnyen le fog jönni, a következő alkalommal azonban egy kis plusz ragasztót kell majd használnia, hogy a bélyeg rendesen ráragadjon a borítékra.

 

Kedveli az efféle praktikákat? Tudja meg, mire jó még például a fogkrém, az aloé vera, a keserűsó és számtalan más hétköznapi termék.

Vote it up
187
Tetszett?Szavazzon rá!