Milyen a jó porszívó?

Honnan tudhatja, melyik a leginkább önnek való? Porzsákos vagy anélküli? Mire jó a Hepa-szűrő? Szakértőnk segít

Porszívó és porszívó között bizony óriási különbségek lehetnek. A külső és a wattok száma mellett célszerű jó néhány egyéb jellemzőt is figyelembe venni a vásárlás előtt. Honnan tudhatja, hogy melyik a leginkább önnek való? Szakértőnk segít a választásban.

Dizájn vagy hatékonyság?
Felmérések szerint 95 százalékban azt a porszívót vesszük meg, amelyiket először megfogjuk. A dizájn létjogosultságát igazolja az is, hogy egyre több nemzetközi dizájn pályázaton nyernek díjat porszívók. A hatékonyság tekintetében ezzel együtt sem köthet kompromisszumot, mert ha nem az elvárt teljesítményt nyújtja a készülék, akkor hiába szép, elégedetlenek lesz vele.

Porzsákkal vagy porzsák nélkül?
Egy porzsákos porszívó általában erősebben szív, csendesebb, több levegőt szűr meg másodpercenként, a karbantartása jóval egyszerűbb, hiszen a porzsák kicserélése nem nagy kihívás. A még mindig népszerű textil porzsák azonban az apróbb porszemcséket nem képes megszűrni, ami a porszívó várható élettartamát is csökkenti. A porzsák nélküli modellt sokan választják abból a megfontolásból, hogy a porszívó fenntartási-karbantartási költsége alacsonyabb lesz. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy egy ilyen porszívóban is van egy szűrő, amit rendszeresen tisztítani, illetve cserélni kell. E típusból porleválasztó ciklonnal felszerelt porszívót vegyen: a szűrője lassabban tömődik el, vagyis ritkábban kell cserélni.

Mi a Hepa-szűrő?
A HEPA nagy hatékonyságú légszűrő az emberi hajszálnál hatszor kisebb átmérőjű porszemcséket, spórákat, polleneket is megszűri. Légúti megbetegedésben szenvedőknek, allergiásoknak kifejezetten ajánlott az ilyen szűrővel felszerelt porszívók használata. Léteznek olyan készülékek is, amelyekben a többrétegű papírporzsák mellett több HEPA-szűrő is dolgozik a tökéletesen tiszta kifújt levegőn.

Kovács Attila, az Electrolux szakértőjeLehet vezeték nélkül is?
Igen. Ilyenek a morzsa- és a kéziporszívók. A kéziporszívók között vannak 2 in 1 modellek, amelyekben van egy kivehető morzsaporszívó. A választás során érdemes figyelni a szívóteljesítményre, az irányíthatóságra, a súlyra, és arra is, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátor egy feltöltéssel. A vezeték nélküli porszívó a lakás bármelyik részén azonnal, kényelmesen használható.

Ki takarít helyettünk?
A modern technológia válasza a szenzoros robotporszívó. Ezek a lakásban „mászkáló” műszaki csodák ultrahanggal tájékozódnak, utat találnak a bútorlábak és tévékábelek között, kis portartályukba begyűjtenek minden oda valót. A munka végeztével visszaállnak a töltőjükre.

Energiabarátság? Környezetóvás?
Habár nem a porszívó a háztartás legnagyobb energiafalója, tudatos vásárlóként válasszon olyan készüléket, amely a feladatát a legkisebb energiafelhasználással teljesíti. A „zöld” porszívók ismérve az alacsony energiaigényű, hatékony motor, valamint az újrafelhasznált anyagok alkalmazása a műanyag alkatrészekben és a csomagolóanyagban egyaránt.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
386
Tetszett?Szavazzon rá!